Altın fiyatlarında düşüş sürüyor

Dün yaklaşık iki yılın en büyük günlük düşüşünü yaşayan ons altın, İsrail ve İran arasındaki gerginliğin hafiflemesiyle pazartesi günü yüzde 2,7 değer kaybederek ons başına 2 bin 300 dolara geriledi.

  • 80

Altın fiyatları, Orta Doğu'daki gerilimin azalması ve Fed'in faiz oranlarını sabit tutacağına dair sinyallerin etkisiyle düşüş trendini sürdürüyor.

Dün, yaklaşık iki yılın en büyük günlük düşüşünü yaşayan ons altın, İsrail ve İran arasındaki gerginliğin hafiflemesiyle pazartesi günü yüzde 2,7 değer kaybederek ons başına 2 bin 300 dolara geriledi. Yeni güne de düşüşle başlayan ons altın, saat 10.30 itibarıyla yüzde 0,8 azalarak 2 bin 310 dolardan işlem gördü.

Altının ons fiyatındaki düşüşe paralel olarak, gram altın da değer kaybetti. Dün, ons altının değer kaybıyla yüzde 2,4 azalarak 2 bin 433 liradan günü tamamlamasının ardından bugün resmi tatil nedeniyle piyasalar kapalıyken, önceki kapanışına göre yüzde 0,7 düşüşle 2 bin 416 lira seviyesinde bulunuyor.

Aynı dakikalarda çeyrek altın 4 bin 190 lira, cumhuriyet altını ise 16 bin 690 liradan satılıyor.

ITC Markets kıdemli döviz analisti Richard Grace, Orta Doğu'daki gerilimin azalmasının kâr realizasyonuna yol açtığını ve altın fiyatlarındaki son artışın ardından taktiksel satışların olabileceğini belirtti. Altın, şubat ayının ortasından bu yana, jeopolitik riskler, merkez bankası alımları ve Çinli tüketicilerin talebiyle desteklenerek yaklaşık yüzde 16 değer kazandı.

Yatırımcılar, Fed'in politika kararlarına ve ABD ekonomik verilerine odaklanmış durumda. Fed'in faiz oranlarını Temmuz 2023'ten bu yana yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmasına rağmen, ABD'de ekonomik göstergelerin canlılık göstermesi, para piyasalarındaki fiyatlamaları etkiliyor.

Para piyasalarında, Fed'in mayısta faizleri sabit tutacağına kesin gözüyle bakılırken, haziranda faiz indirimi olasılığı yüzde 15, temmuzda yüzde 41 ve eylülde yüzde 64 olarak fiyatlanıyor.

Hafta içerisinde açıklanacak ABD büyüme verilerinin, söz konusu fiyatlamalar üzerinde etkili olabileceği belirtiliyor.

Bakmadan Geçme