'Büyüme ile sosyal refah arasında bir çatışma yok'
Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Büyüme ile çevresel iyileştirme ve sosyal refah arasında bir çatışma yok. Buna sahip çıkmalıyız ve savunmalıyız' dedi.
ANTALYA
Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Büyüme ile çevresel iyileştirme ve sosyal refah arasında bir çatışma yok. Bu politikalara bağlı. Ancak bu otomatik olarak gerçekleşmeyecek. Buna sahip çıkmalıyız ve savunmalıyız' dedi.
Yılmaz, Anadolu Ajansının ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu G20 Liderler Zirvesi kapsamında, T20 tarafından düzenlenen 'Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Gündeminin Uygulanması: Uluslararası Politika Meseleleri' konulu panelde, G20 ülkelerinin dünya nüfusunun üçte ikisini ve global ekonominin yüzde 85'ini oluşturduğunu söyledi.
Büyüme için iki yol olduğunu belirten Yılmaz, 'Biri her şeye rağmen büyüme. Gelir dağılımının kötüleştiği, çevresel bozulmanın olduğu bir büyüme. Bu kaliteli bir büyüme değil. Bir başka yol daha var. Bu daha fazla sosyal yardımla, toplum refahını arttırarak, daha adil bir gelir dağılımı sağlayarak ve çevresel gelişmeyi sağlayarak da olabilir' şeklinde konuştu.
G20 dönem başkanlığının düşük gelirli ülkeleri bir öncelik olarak aldığını anımsatan Yılmaz, 'G20 Türkiye başkanlığı olarak, büyüme ve finansal piyasalarda istikrar konularının önemini vurguladığımız gündemimizle başarılı bir dönem geçirdik' ifadesini kullandı.
'G20'nin sürdürülebilir büyüme ve kalkınma gündemi önemli'
Arjantin Dışişleri Bakanı Hector Timerman ise kalkınma konusunun dünyanın pek çok bölgesinden ve değişik ırklardan insanları ilgilendiren bir konu olduğuna dikkati çekti.
Kalkınmanın çoğunlukla ekonomik yönüyle ele alındığına ve sosyal yönünün ihmal edildiğini belirten Timerman, BM ile birlikte G20'nin de sürdürülebilir büyüme ve kalkınma gündemine yer vermesinin önemli olduğuna işaret etti.
'Ticari büyüme ekonomik büyümenin iki katı olmalı'
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria ise dünya ekonomisinin bir resesyonla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
Dünyada ticaretin yüzde 2 ile büyüdüğünü ve bunun yüzde 2,9 olan toplam büyümeden düşük olduğunu anlatan Gurria, 'Son 50 yılda ticari büyüme sadece 5 kez dünya gayri safi yurtiçi hasılasının altında kaldı. Bu beş dönemin hepsinin ardından da dünya ekonomisi resesyon dönemine girdi. Şu anda çok belirgin uyarılarla karşı karşıyayız. Hep birlikte üretimi arttırmak için harekete geçmeliyiz. Ticari büyüme dünya ekonomik büyümesinin iki katı olmalı' ifadelerini kullandı. Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
Kaynak: AA