'Batı'da tehlikeli görülenin vatandaşlıktan çıkarılması öngörülür'
Paris Sorbonne Cite Üniversitesinden Nohra, 'Batı'da tehlike anında devreye sokulan olağanüstü yasalar var. Vatandaşlıktan çıkarılma durumu gibi. Siyasi aktörler bunu makul bir tavır olarak görüyor' dedi.
PARİS (AA) - Paris Sorbonne Cite Üniversitesinden Nohra, 'Batı'da tehlike anında devreye sokulan olağanüstü yasalar var. Vatandaşlıktan çıkarılma durumu gibi. Siyasi aktörler bunu makul bir tavır olarak görüyor' dedi.
Paris Sorbonne Cite Üniversitesi Diplomatik ve Stratejik Etütler Merkezi Akademi Direktörü Doç. Dr. Fuad Nohra, Batı'da ülke güvenliği tehdit altında görüldüğünde olağanüstü yasaların devreye sokulduğunu belirterek, 'Siyasi aktörler, tehlike anında devreye sokulan olağanüstü yasaları makul tavır olarak görüyorlar. Avrupa'daki hükümetler, güvenlik ve ulusal kimlik üzerine yoğunlaştı' dedi.
Nohra, Batı'nın terörle mücadeledeki tutumu ve yöntemleri, Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler ile Türkiye'ye yönelik algı operasyonlarını AA muhabirine değerlendirdi.
Avrupa demokrasilerinde bazı söylenebilir ve söylenmeyen kodlar olduğunu ifade eden Nohra, 'Batı'da tehlike anında devreye sokulan olağanüstü yasalar var. Vatandaşlıktan çıkarılma durumu ve yargıç kararı olmadan geçici gözaltılar bulunuyor. Batı'daki siyasi aktörler bunu makul bir tavır olarak görüyor' diye konuştu.
Son dönemde Avrupa'daki hükümetlerin birçoğunun demokratik standartlardan sapıp güvenlik ve ulusal kimlik üzerine yoğunlaştığını dile getiren Nohra, 'Arap mültecilere karşı Orta Avrupa'da gösterilen tutum, bu prensip ve ilkelerden sapmayı yansıtıyor. 2014 yılının sonuna doğru Türkiye'deki mülteci sayısı, 28 Avrupa ülkesinden 12 kat daha fazlaydı. Öte yandan, Atatürk Havalimanı'nda, pek çok Avrupa'daki havalimanından daha fazla milletten yolcu gördüğümde, Türkiye'nin medeniyetler arasında dinamik bir köprü olma potansiyelini anladım' ifadelerini kullandı.
-Kitlesel protestolar ve ayrılıkçı terör -
Nohra, ayrılıkçı terör eylemleri ve kitlesel gösterilerin 'Arap Baharı'nın etkisiyle gerçekleştiğini anlatarak, 'Arap Baharı'nın etkisiyle Türk demokrasisi kitlesel protestolar ve ayrılıkçı terörle sarsıldı. Irak ve Suriye'deki Kürtlerin durumu Türkiye'nin birliğine yönelik risk taşımaktadır' değerlendirmesine bulundu.
Komşularındaki istikrarsızlığa rağmen Türkiye ekonomisinin, sanayisi ve dış ticareti ile yabancı yatırımlar sayesinde başarılı bir grafikle olumlu bir gelişme ortaya koyduğunu aktaran Fuat Nohra, 'AK Parti hükümetinin reformları sayesinde Türkiye, dünyanın 18. ekonomik gücü oldu. Son 10 yılda ülkenin GSYH'si yüzde 350 arttı. Ancak Türkiye güçlü olduğu kadar hassas bir ülkedir' dedi.
-'Türkiye'ye yönelik ithamlar haksız' -
Türkiye'nin bölgedeki bazı kilit ve hayati önem taşıyan konularda (Filistin, mülteciler ve baskı altındaki halklar) dayanışma göstermesi üzerine Batı basınındaki haberlerin arttığını vurgulayan Nohra, 'Bunun beraberinde Türkiye'nin bölgedeki etkisi arttıkça bu durumu hazmedemeyen ve Türkiye'nin siyasetine karşı çıkan Avrupalı ve Ortadoğulu aktörler ve Türkiye içerisindeki radikal muhalifler Türkiye'nin dış politikasını karalamaya ve dış basında gerçekleri çarpıtarak Batı kamuoyunu yanlış bilgilendirip algı operasyonu başlattılar. Türkiye'ye yönelik pek çok itham aslında tamamen haksız ama bunlar basında işe yarıyor' yorumunu yaptı.
Muhabir: HÜSEYİN ALTINALAN