'Fırtına obüsleri' dosta güven düşmana korku veriyor

Sakarya'daki 1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında yerli imkanlarla üretilen Fırtına obüsleri, manevra kabiliyetleri ve yüksek teknolojik özellikleriyle göz dolduruyor.

Sakarya'nın Arifiye ilçesindeki 1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında seri üretim çalışmalarına 2001'de başlanan ve 2004-2014 yıllarında üretilen T-155 kundağı motorlu Fırtına obüslerinin sürüş ve manevra kabiliyetlerini Anadolu Ajansı ekibi görüntüledi.

Bin beygir gücündeki motorları sayesinde zorlu arazi şartlarında da hareket kabiliyetine sahip Fırtına obüsleri, 155 mm'lik NATO mühimmatıyla uyumlu tasarımı sayesinde müttefik güçlerle de ortak kullanım imkanı sağlıyor.

Tamamen yerli imkanlarla, Türk mühendis ve işçileri tarafından tasarlanan Fırtına obüsleri, 20 ton zırh çeliği, 47 ton muharebe ağırlığı, 400 kilometre hareket sığasına sahip olması ve süratle mevzi değiştirebilme özellikleriyle düşmanlara korku salıyor.

40 kilometrelik menzil

Dünya orduları arasında aynı sınıfta çok az sayıdaki silah sisteminde bulunan özelliklere sahip, 8 metrelik namlusuyla 40 kilometre uzaklıktaki hedeflere nokta atışı yapabilen TSK'nın vurucu gücü Fırtına obüsleri, küresel konumlandırma, otomatik namlu yönlendirme ve otomatik mermi doldurma sistemleri sayesinde yüksek ateş kabiliyeti sunuyor.

Fırtına obüsleri birliklerinde göreve hazır

1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanı Kıdemli Bakım Albay Sinan Eren, 'Türk mühendis ve işçilerin emekleriyle 2004-2014 yıllarında üretilen Fırtına obüsleri, birliklerine teslim edildi' dedi.

Dakikada 8 atış

Proje Subayı Mühendis Üsteğmen Tuncay Topçu da Fırtına obüslerinin dakikada 6 ila 8 atış yapabildiğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:

'47 ton muharebe ağırlığındaki obüs, bin beygir gücündeki motoruyla her türlü arazi şartlarında süratle hareket edebilmektedir. Hareket halindeyken ani durumlarda 30 saniyede mevzi alarak, 15 saniyede 3 ani atım yapıp tekrar 30 saniyede mevziyi terk ederek, süratle görevini tamamlamaktadır. www.memur5.com

Bakmadan Geçme