'İngilizler Shakespeare'i bir kültür ajanı olarak kullanıyor'

Ünlü oyun yazarı Shakespeare'i ve üzerine yazılmış eserleri inceleyen yazar Mehmet Kurtoğlu 'İngilizlerin Shakespeare'i bir kültür ajanı olarak kullandıklarını düşünüyorum' dedi.

Ünlü oyun yazarı Shakespeare'i ve üzerine yazılmış eserleri inceleyen yazar Mehmet Kurtoğlu, yaptığı çalışmalar hakkında AA muhabirine açıklamada bulundu.

Yaptığı incelemeleri 'Bir Nokta', 'Yedi İklim' edebiyat dergilerinde yayımladığını kaydeden Kurtoğlu, Shakespeare'e dair Türkçe yayımlanmış bütün eserleri taradığını belirterek, çalışmasının 15 yıl sürdüğünü dile getirdi.

Mehmet Kurtoğlu, Shakespeare okumalarını kültür ve medeniyet ekseninde yaptığının altını çizerek, 'Özellikle bir Müslüman olarak, Shakespeare'in eserlerinin bana neler ilham ettiği ve nasıl okuma olabilir anlamında yaklaştım. Shakespeare tabii münbit bir yazar. İnsanı, kadını, kralı, soytarıyı, karakterleri iyi tanıyan, çok iyi karakter oluşturan bir yazar. Shakespeare'e daha çok Müslüman kimliğimle ve kendi kültür ve medeniyet perspektifimden baktım' ifadelerini kullandı.

Shakespeare üzerine çalışmalarını bir kitapta da topladığını belirten Kurtoğlu, kitabın ünlü İngiliz yazarın biyografisi ve eserleri hakkında yaptığı okumalardan müteşekkil olduğunu kaydederek, 'İngilizlerin, Shakespeare'i bir kültür ajanı olarak kullandıklarını düşünüyorum' dedi.

Yazar Kurtoğlu, Batı'nın William Shakespeare üzerine efsaneler ve hikayeler anlatarak, ünlü yazarı canlı tutma yoluna gittiği yönündeki tespitini aktararak, şunları söyledi:

'Thomas Carlyle'ın 'Kahramanlar' diye kitabı vardır. Bu kitaptan bizim düşünce dünyamızdaki birçok isim de etkilenmiştir. Carlyle'ın 'Kahramanlar' kitabında yola çıkış nedeni şudur, 'Tarihi, olaylar değil kahramanlar yapar'. Bu eksenden yola çıkarak, Dante'yi, Shakespeare'i, Hazreti Muhammed'i koyarak, Hazreti Muhammed'e ayrı bölüm açarak, isimler üzerinden 'Kahramanlar' kitabını yazmıştır. Kitap yayınlandığında çok ilgi görmüş. Tabii kitap tarihe de yeni bir yorum getiriyor.' www.memur5.com/AA

Bakmadan Geçme