'İran'da halkın bir kesimi Tahran'ın Suriye politikasından razı değil'
İranlı Öğretim Üyesi Mutahharniya, İran'da halkın bir kesiminin Tahran'ın Suriye politikasından razı olmadıklarını söyledi.
Azad Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mehdi Mutahharniya, 'Rusya'nın Hazar Denizi'nden Suriye'ye füze fırlatması, Tahran'ın izni ve iki ülke arasında bir anlaşma olmaksızın meydana gelmiştir. Hazar Denizi uluslararası hukuk açısından askeri amaçlarla kullanılamaz' dedi.
İranlı siyaset bilimci Mutahharniya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın Suriye'ye Hazar Denizi'nden füze fırlatması, İran'ın Suriye ve Irak'a askeri müdahalede bulunması gibi bir dizi önemli konuyu değerlendirdi.
'Hazar Denizi askeri amaçlar için kullanılamaz'
Mutahharniya, 'İran ve Rusya arasında 1921 ve 1940 yıllarında imzalanan anlaşmalara göre Hazar Denizi askeri amaçlar için kullanılamaz. Rusya'nın Hazar Denizi'nden Suriye'ye füze fırlatması, Tahran'ın izni ve iki ülke arasında bir anlaşma olmaksızın meydana gelmiştir. Bir İranlı olarak buna karşıyım. Hazar Denizi uluslararası hukuk kurallarına göre askeri amaçlarla kullanılamaz' ifadelerini kullandı.
İran'ın bölgedeki askeri müdahalesi
Mutahharniya, İran halkının, ülkedeki ekonomik sıkıntılara rağmen Suriye ve Irak'a askeri müdahalede bulunulması ve bu bölgelerde askeri faaliyetlere bütçe ayrılması konusuna nasıl yaklaştığıyla ilgili soruya ise şöyle cevap verdi:
'Halkın bir kesimi, kendi sınırlarının güvenliğini Lübnan, Suriye, Bahreyn ve Yemen'de görüyor. Güvenliği önceleyen halkın bu bölümü, eğer bu ülkelerde bir takım önlemler alınmazsa ileride kendi ülkelerinde bunun hesabını fazlasıyla ödeyeceklerini düşünüyorlar. Bir diğer halk kesimi ise farklı alanlarda bu işten razı olmadıklarını dile getiriyorlar fakat devletle muhatap olurken devletin resmi siyasetini dillendirmek durumunda kaldıklarını görüyoruz.'memur5.com