'Kök hücre vericisi olmanın sağlık üzerinde riski yok'

Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Erkurt, kan hastalıklarının tedavisinde uygulanan kök hücre nakli için gönüllü bağışçı olmanın herhangi bir sağlık riski ortaya çıkarmadığını belirtti.

MALATYA - VOLKAN KAŞİK

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Ali Erkurt, lösemi başta olmak üzere kan hastalıklarının tedavisinde uygulanan kök hücre nakli için gönüllü bağışçı olmanın herhangi bir sağlık riski ortaya çıkarmadığını belirterek, 'Vatandaşlarımız kök hücre vericisi vericisi olmaktan korkmamalı' dedi.

Doç. Dr. Mehmet Ali Erkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, adı korkutucu olmasına rağmen kan kanserinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirtti.

Kan kanseri tedavisinde kemoterapi ve kök hücre nakli uygulandığını anlatan Erkurt, kemoterapinin sadece hastalığın ilerlemesini durdurduğunu ancak kök hücre naklinin bu rahatsızlığı tamamen ortadan kaldırabildiğini kaydetti.

Kök hücrenin geçmişte sadece cerrahi yöntemlerle kemik iliğinden alındığını ancak artık kök hücre toplama işinin özel geliştirilen cihazla gerçekleştirildiğini vurgulayan Erkurt, şu bilgileri aktardı:

'Bu cihazlar kök hücre toplama işini çok kolaylaştırdı. Yaklaşık 3 saat içerisinde bir donörden kök hücre toplanabiliyor. Bu işlem daha önce cerrahi şartlarda olduğu için halk arasında hala çok zor gibi biliniyor ama bu işlemde korkulacak bir durum yok. Yaklaşık 3 saatte bir kan kanseri hastasına donör olunabilir ve onun hayatı kurtarılabilir. Kök hücre vericisi olmak zor bir işlem değil. Bu nedenle vatandaşlarımız kök hücre vericisi vericisi olmaktan korkmamalı diye düşünüyorum.'

Muhabir: Volkan Kaşık www.memur5.com

Bakmadan Geçme