'Soğuk hava yüz felcini tetikliyor'

Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Fatih Oğhan, soğuk havalarda yüz felcine dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Fatih Oğhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzdeki hareketleri sağlayan sinirlerin fonksiyonlarını kaybetmesi olarak tanımlanan yüz felcinin, yüzde mimik kayıplarının yanı sıra, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak ağrısı, kulak çınlaması, sese karşı hassasiyet, konuşma zorluğu, salyayı tutamama gibi sorunlara da neden olduğunu belirtti.

Yüz felcinin özellikle kış aylarında daha çok görüldüğünü ve soğuk havaların yüz felcini tetiklediğini dile getiren Oğhan, şöyle konuştu:

'Yüz felcinin birçok sebebi vardır. Virüsler, orta kulak iltihabı, tümöral hastalıklar, sistemik hastalıklar başta olmak üzere birçok etken yüz felcine neden olabiliyor. Fakat halk arasında rüzgar çarpması, soğuk çarpması olarak da tabir edilebilmekte. Orta kulağın içerisinden geçen yüz siniri ani soğuk-sıcak değişimlerinde bu sinir birden ödemle sıkışabiliyor. Yüz felci genellikle bu sebepten dolayı oluşuyor. Bunun için özelikle taksi ve otobüs şoförleri terliyken araç camlarını açmamalılar. Bazı hastalarımız yüz felcine daha çok dikkat etmeliler. Geçirilmiş kulak enfeksiyonu ve ameliyat hikayesi olanlar, şeker hastası olanlar, yaşlı hastalar ve özelikle kemoterapi tedavisi almış hastalar, son 3 aya girmiş gebeler, uyku problemi olan ve aşırı stres altında olan hastalar yeterli beslenemeyenler çok dikkat etmeliler.'

Oğhan, yüz felci ile ilgili en ufak bir şüphesi olanların bir hekime başvurması gerektiğine dikkati çekerek, 'Yüz felcinin tedavisi için çeşitli tetkikler yapıyoruz. Muayenede kişinin gözünü kapatamadığını görüyoruz. Teşhiste bir takım elektro fizyolojik testler ve EMG kullanılıyor. Tedavi sürecinde özellikle kortizonlu ilaçlar kullanılıyoruz. Kulak tümörü veya kulak hastalığı olan hastalarımızı da ameliyat ettiğimiz oluyor. Fizik tedavisi ise sadece yardımcı bir tedavidir. Halkımızın yüz felcine yakalanmaması için özellikle soğuk havalarda daha dikkatli olması gerekiyor' ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Fatih Oğhan, yüz felcinin tedavi ile yüzde 90 oranında iyileştirilebildiğini sözlerine ekledi.www.memur5.com

Bakmadan Geçme