1,5 yıldır kamuda tasarrufun lakırdısı var ama kendisi yok

Kamuda tasarruf konuşulmasına rağmen 1,5 yıldır bu konuda somut adımlar atılmadı.

Nasıl Bir Ekonomi TV'de yayınlanan Ekonomi Masası programında, Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz ve Yatırım Finansman Strateji ve Yatırım Danışmanlığı Uzmanı Berna Önsel, Merkez Bankası'nın faiz kararını ve 2025 bütçesini değerlendirdi.

Merkez Bankası'nın beklentilere uygun kararlar aldığını belirten Eda Karadağ, kasım ayında bir faiz indirimi ihtimalinin zayıfladığını, aralık için ise kapının açık bırakıldığını ifade etti. Karadağ, "Dünkü karar metni, kasımda faiz indirimi olasılığını zayıflattı, aralık ayında ise sembolik de olsa bir indirim gelebilir" dedi.

Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz ise 2025 yılı bütçesinde depreme ilişkin harcamaların oransal olarak azaldığını vurguladı. Deprem ödeneği olarak 500 milyar TL ayrıldığını belirten Yılmaz, 2025 bütçe giderlerinin 15 trilyon TL'ye ulaşmasının beklendiğini söyledi. Ancak Yılmaz, deprem hariç bütçe açığı konuşulmasının anlamlı olmadığını savundu: "Deprem riski çok yüksek olan bir ülkede, bu ödeneklerin önceden planlanması gerekirdi."

Yılmaz, kamu harcamalarının artmaya devam ettiğine de dikkat çekerek, kamuda tasarrufun hala sağlanamadığını söyledi. "1,5 yıldır konuşulan kamuda tasarruf, hala gerçekleştirilemedi. Özel talep kısmına gidilirken kamu harcamaları tüm hızıyla devam ediyor" diye ekledi.

Berna Önsel ise borsa performansını değerlendirerek, 9.000 seviyesinin üzerine çıkan BİST 100 endeksinin 9.100 direnciyle karşı karşıya olduğunu, aşağıda ise 8.800 seviyesinin destek olarak takip edildiğini söyledi.

memur5.com

Bakmadan Geçme