1,6 trilyonluk kart borcu alarm veriyor

Hane halkının kredi kartı borcu 1,6 trilyon TL'ye ulaştı, son bir yılda borç yüzde 100 artış gösterdi ve batık borçlar üç katına çıktı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türkiye'de bireysel kredi kartı borçları 1.58 trilyon TL'ye çıktı. Bu rakam, son bir yılda kart borcunun yüzde 100 oranında arttığını ve batık borçların üç katına çıkarak 42.6 milyar TL'ye ulaştığını gösteriyor.

Sözcü gaetesinden Mehmet Özcan Ertürk'ün haberi...

KART BORÇLARI VE BATIK BORÇLAR

6 Eylül itibarıyla bireysel kredi kartı alacaklarının 550.6 milyar TL'sini taksitli borçlar, 1.36 trilyon TL'sini ise taksitsiz borçlar oluşturuyor. Bu durum, vatandaşların satın alma gücündeki erimeyle birlikte kart borçlarının artışını yansıtıyor. Ayrıca, takipteki alacaklar da 257.2 milyar TL'ye çıktı ve takipteki alacakların 42.6 milyar TL'si bireysel kredi kartı borçlarından kaynaklanıyor. Geçen yıl aynı dönemde batık kredi kartı borçları 11,6 milyar TL seviyesindeydi.

HARCAMALARDA ARTIŞ

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, banka kartı ve kredi kartı harcama tutarı geçen hafta yüzde 0.6 artışla 324.4 milyar TL'ye ulaştı. Bu tutarın 53.9 milyar TL'si market ve alışveriş merkezi harcamalarına giderken, 21.8 milyar TL'si gıda harcamalarına yapıldı. Harcamalardaki artışın sektörel bazda farklılık gösterdiği ve elektrik-elektronik ile akaryakıt harcamalarında azalma yaşandığı görülüyor.

ALTI AYLIK HARCAMALARA ETKİLER

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, vergi ve bireysel emeklilik sistemi (BES) ödemeleri hariç toplam alışverişin yıllık değişiminin son dört haftalık ortalamasında yüzde 74.1'e yükseldiğini belirtti. Ayrıca, internet üzerinden kredi kartı ile yapılan alışverişlerde ise haftalık 1.3 milyar TL'lik bir azalma yaşandı.

Bakmadan Geçme