10 soruda yarım çalışma ödeneği hakkında bilinmesi gerekenler
Yarım çalışma ödeneğiyle ilgili başlıklar halinde bilinmesi gereken her şeyi okuyucularımızla paylaşıyoruz.
Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği hakkında bilinmesi gerekenler önemli detaylar içeriyor. Bu ödeneğe hak kazanabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. İşçinin en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar çalışması ve başvuruyu zamanında yapması gerekiyor. Yarım çalışma süresi ve ödeneğin miktarı doğum ve evlat edinme durumuna göre belirleniyor. Yarım çalışma ödeneği, İŞKUR aracılığıyla alınıyor ve belirli durumlarda kesilebiliyor. Ayrıca, ödenen günlere ilişkin primlerin yatırılması da önemli bir detay olarak karşımıza çıkıyor. Bu bilgiler, çalışanların ve ailelerin haklarını korumak adına önem taşıyor.
10 soruda yarım çalışma ödeneği hakkında bilinmesi gerekenleri MEMUR5.COM editörü kaleme aldı:
1- Kimler doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneğinden faydalanabilir?
Doğum sonrası analık hali izni bitiminden itibaren kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçiler yarım çalışma ödeneğinden faydalanabilir.
2- Yarım çalışma ödeneğinden yararlanabilme şartları nelerdir?
• İşçinin adına doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son üç yılda en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması,
• Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılması,
• Analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması,
gerekmektedir.
3- Yarım çalışma ödeneğinden yararlanmak için hangi belgeler ile nereye başvuru yapılabilir?
Analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması gerekmektedir. Mücbir sebepler dışında, başvuruda gecikilen süre doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği almaya hak kazanılan toplam süreden düşülerek ödeme yapılmaktadır.
4- Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar çalışma yapılabilen süre ne kadardır?
Yarım çalışma süresi;
• Birinci doğumda 60 gün,
• İkinci doğumda 120 gün,
• Sonraki doğumlarda ise 180 gündür.
Çoğul doğumlarda bu sürelere 30 gün eklenmektedir. Çocuğun engelli doğması hâlinde bu süreler 360 gün olarak uygulanmaktadır.
5- Yarım çalışma ödeneği en fazla ne kadar süreyle ödenir?
• Birinci doğumda en fazla 30 gün,
• İkinci doğumda en fazla 60 gün,
• Sonraki doğumlarda en fazla 90 gün,
• Çocuğun engelli doğması hâlinde en fazla 180 gün,
yarım çalışma ödeneği ödenmektedir. Çoğul doğumlarda ilave edilen 30 gün için 15 gün yarım çalışma ödeneği ödenmektedir.
6- Yarım çalışma ödeneği nasıl hesaplanmaktadır?
Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, kişinin çalıştığı işte aldığı ücret ne olursa olsun, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadardır. Yarım çalışma ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmamaktadır.
7- Yarım çalışma ödeneği nereden, nasıl ve ne zaman alınabilir?
Yarım çalışma ödeneği, çalışılan aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin ilişkin olduğu aydan sonraki ikinci ay içinde aylık olarak ödenmektedir. Örneğin Şubat ayında gerçekleştirilen yarım çalışma uygulamasına ilişkin ödenek, Nisan ayı içinde ödenmektedir.
İlgililer ödemelerini TC Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte herhangi bir PTT şubesine başvurarak alabilmektedir.
8- Yarım çalışma ödeneği hangi hallerde kesilmektedir?
• Geçici işgöremezlik ödeneği almaya hak kazananlara, bu durumun devamı süresince,
• Çocuğun hayatını kaybetmesi ve/veya evlatlık halinin ortadan kalkması durumunda,
• Haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilen kişinin, bu süre zarfında başka bir işte çalışması halinde,
• İlgilinin çalıştığı işyerinden ayrılması durumunda,
yarım çalışma ödeneği kesilir.
9- Yarım çalışma ödeneği ödenen günlere ilişkin hangi primler yatırılmaktadır?
Yarım çalışma ödeneği ödenen dönem için, asgari ücret üzerinden %20'si tutarında malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi, %12,5'i tutarında genel sağlık sigortası primi işçi ve işveren payları olarak toplam %32,5 oranında prim ilgili sosyal güvenlik kurumlarına İşsizlik Sigortası Fonundan yatırılmaktadır.
10- Yarım çalışma ödeneği hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde ödenir mi?
Yarım çalışma yapan kişinin çalışılmayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günlerine ilişkin ücret ve yarım çalışma ödeneği, yarım çalışılan süreye orantılı olarak işveren ve İŞKUR tarafından paylaşılarak ödenmektedir.