20 bin öğretmen atamasında sıralama tartışması

Bakanlık mülakat sonuçlarını açıkladı ancak sonuçlarla birlikte sıralama bilgisi verilmemesi, adaylar arasında tartışmalara yol açtı.

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlerin merakla beklediği 20 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin mülakat sonuçlarını açıkladı. Ancak sonuçlarla birlikte sıralama bilgisi verilmemesi, adaylar arasında tartışmalara yol açtı. Adaylar, “Neye göre tercih yapacağız? Sıralamayı görmediğimiz yerde neye itiraz edeceğiz?” şeklinde endişelerini dile getirirken, bakanlık sürecin noktalandığını belirtti.

MEB, Danıştay'ın esasa ilişkin kararını beklemeden, öğretmen atama puanlarını duyurdu. Sonuçlar, KPSS puanının yüzde 50'si ile sözlü sınav puanının yüzde 50'sinin birleşimiyle belirlendi. Sözlü sınav sonuçlarına itiraz etmek isteyen adaylar, 28 Ekim - 1 Kasım tarihleri arasında bulundukları il veya ilçe millî eğitim müdürlüklerine dilekçe ile başvurabilecekler. Tercih süreci ise 14 Kasım'da başlayıp, 20 Kasım saat 16.00'da sona erecek. Sözlü sınavda 60 ve üzeri puan alan adaylar, elektronik ortamda en fazla 40 eğitim kurumunu tercih edebilecek. Sonuçlar 23 Kasım 2024'te açıklanacak ve ardından güvenlik soruşturması süreci başlayacak.

Sözlü sınavlar, öğretmen adaylarının ders anlatım becerilerinin değerlendirilmesi amacıyla 20 ilde 245 komisyon tarafından gerçekleştirildi. Ancak bazı adaylar, farklı komisyonlar arasında puan farklarının belirgin olduğunu öne sürdü. Eğitim uzmanı Salim Ünsal, “Bir sıralama sınavında sıralamalar yoksa şeffaflık da yoktur. Ederini bilmediğiniz bir para biriminin cebinizde olması ama ne işe yarayacağını bilmemeniz gibi” ifadelerini kullandı.

Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Oğuz Özat ise sıralama bilgisi olmamasını eleştirerek, “Hangi sonuçlardan korktunuz? Sıralamaların açıklanmasını bakanlıktan talep edeceğiz. Gerekirse hukuki başvuru yapacağız” dedi.

Bakanlık kaynakları, mülakatların kamerayla kaydedildiğini ve sürecin tartışmaya mahal vermeyecek şekilde gerçekleştirildiğini belirtirken, soruların komisyondan bağımsız olarak kura ile belirlendiği ifade edildi. Bu belirsizlik, öğretmen adaylarının endişelerini artırmaya devam ediyor.

Bakmadan Geçme