2024-Ekim faiz kararı açıklandı

Politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutuldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), ekim ayı faiz kararını açıkladı. Beklentiler doğrultusunda, Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Bu karar, bankanın son 7 toplantısındaki faiz oranını değiştirmeme eğilimini sürdürdü.

Merkez Bankası'nın açıklamasında, enflasyonun ana eğiliminde bir miktar yükselme olduğu, ancak yurt içi talebin enflasyon düşüşünü destekleyecek seviyelere yaklaştığı ifade edildi. Enflasyonun iyileşme hızına dair belirsizliklerin arttığı vurgulanırken, enflasyon beklentilerinin ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk oluşturduğu belirtildi.

Politika faizinin sabit tutulmasına karar veren Kurul, sıkı para politikası duruşunu sürdürerek, enflasyondaki ana eğilimde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar bu tutumu devam ettireceğini ifade etti.

Ekonomistlerin Beklentileri

Ekonomistlerin beklentileri, PPK'nın faiz oranını sabit tutacağı yönündeydi. AA Finans ve Foreks anketlerinde yer alan ekonomistler, faiz oranının yüzde 50'de sabit kalacağını öngörmüştü. Ayrıca, yıl sonunda politika faizinin yüzde 47,5 seviyelerinde olacağı tahmin ediliyor. Bazı ekonomistler ise faiz indirimini yıl sonuna kadar beklemiyor.

Anket Sonuçları

Reuters anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu, Merkez Bankası'nın faiz indirimini ilk kez aralık ayında yapmasını bekliyor. Bloomberg HT anketinde ise 2024 yılının sonuna kadar faiz oranlarının yüzde 47,5 seviyelerine gerilemesi öngörülüyor.

Kredi ve Mevduat Piyasalarındaki Gelişmeler

Merkez Bankası, kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda, parasal aktarım mekanizmasını ilave makroihtiyati adımlarla destekleyeceğini belirtti. Ayrıca, likidite koşulları yakından izlenecek ve sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecek.

memur5.com

Bakmadan Geçme