29 başlıkta memurlara ödenen emekli ikramiyesi
Devlet memurlarına ödenen emekli ikramiyesini 30 başlıkta soru ve cevaplarla açıklamaya çalışacağız.
1- Devlet memuru olarak çalışmaktayım. Emekli ikramiyemin hesaplanmasında bir düşüş veya ikramiye tutarımın ödenmemesi gibi bir durum söz konusu mudur?
Emekli ikramiyeleri 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunundaki usul ve esaslara göre ödenmeye devam edilmektedir. Tamamen kaldırılması söz konusu değildir.
2- Devlet memuru iken vefat eden kişinin evli kız çocukları, emekli ikramiyesinden faydalanabilir mi?
Aylığa müstahak olan kişilere ve Emekli Sandığı mensubu olmakla beraber, bekar kız çocuklarına ödenmektedir. Evli kız çocuklarına ikramiye ödemesi yapılmamaktadır.
3- Emekli Sandığından Kasım 2008 tarihinde kızım ve bana 01.10.2008 tarihinden sonra aylık bağlandı. Aralık 2008'de kızım evlendi ve 24 ay üzerinden evlenme ikramiyesi aldı. Benim aylık oranım ne zaman artar?
Kızınıza evlenme ikramiyesi ödendiğinden, sizin aylıklarınız 24 aylık sürenin bitiminde artırılacaktır.
4- Emekli Sandığından; annem, kardeşim ve ben şehit aylığı alıyoruz. Tütün İkramiye tutarları, aylık oranlarımıza göre mi ödenir?
Tütün İkramiye tutarları; aylıkta bulunan kişilere eşit oranda ödenmektedir.
5- Kamu Sektöründeki 4/a'lı (SSK) hizmetlerime Emekli Sandığı tarafından ikramiye ödenir mi?
Kamu da 4/a'lı (SSK) olarak çalışılan sürelere emeklilik ikramiyesi ödenebilmesi için kamudaki sigortalı görevinden ayrıldığı tarih itibariyle kıdem tazminatını almamış ve kıdem tazminatı ödemesine müstehak olması şartıyla ikramiye ödenir.
6- 4/a'lıyım (SSK), daha önce Emekli Sandığı hizmetlerim var. Bu hizmetlerime ikramiye alabilir miyim?
26.01.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 6270 sayılı kanuna göre emekli ikramiyesi ödenebilmesi için. 8.9.1999 tarihinden sonra istifaen görevinden ayrılmış olması, İstifaen görevinden ayrıldığı tarih itibariyle 15 yıl sigortalılık süresi olması, En az 3600 gün prim ödenmiş olması şartı aranmaktadır. Ayrıca, 26/01/2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 6270 sayılı Kanun kapsamında yapılan değişiklik sonrasında memuriyet sürelerine ikramiye ödenebilmesi için 5434 sayılı Kanunun 89 ve geçici 223 üncü maddelerinde belirtilen şartların taşınması gerekmektedir.
7- 01-10-2008 tarihinden önce Emekli Sandığı Kanununa göre eşimden 10 yıldan beri dul aylığı alıyorum. 2010 yılında evlenmem halinde evlenme ikramiyesi alabilir miyim?
Evlenmeniz halinde almakta olduğunuz dul aylığınızın 12 katı tutarında evlenme ikramiyesi tarafınıza ödenecektir.
8- Devlet memuru olarak 25 hizmet yılımı doldurdum. Emeklilik için gerekli olan yaşı beklemeden, emekli ikramiyemi alabilir miyim?
Devlet memurlarına, emekli aylığı bağlanmadığı sürece ikramiye ödemesi yapılmamaktadır.
9- Emekli Sandığına/4-c'ye tabi hizmetlerimin en fazla kaç yılına ikramiye alabilirim?
Emekli Sandığına tabi hizmetlerinizin en fazla 30 tam yılına karşılık emekli ikramiyesi alabilirsiniz.
10- Emekli Sandığı çalışanıyım. 4/a (SSK) ve 4/b'ye (BAĞ-KUR) tabi hizmetlerimi, Emekli Sandığı hizmetlerimle birleştirdim. Bu hizmetlerime emekli ikramiyesi ödenir mi?
Emekli Sandığına tabi hizmetleri ile birlikte kıdem tazminatı ödenmemiş ve kıdem tazminatı ödenilmesine müstehak olmak şartıyla kamuda sigortalı geçen hizmetlere ikramiye ödenir. 30 yıldan fazla olan hizmet sürelerine ve özel sektörde 4/a'lı (sigortalı) geçen ve 4/b'li (bağ-kur) geçen sürelerine emeklilik ikramiyesi ödenmez.
11- Emekli Sandığı Kanunu uyarınca, isteğe bağlı iştirakçilikte geçen sürelere ikramiye ödenecek mi?
İsteğe bağlı iştirakçi olarak geçen sürelere ikramiye ödenmeyecektir.
12- Devlet Memuru bir bayanım. Doğum borçlanması yaptığım sürelere emekli ikramiyesi alabilir miyim?
Doğum borçlanması yaptığınız hizmet sürelerinize emekli ikramiyesi ödenmektedir.
13- Devlet Memuru olarak çalışıyorum. Borçlandığım askerlik sürelerime emekli ikramiyesi alabilir miyim?
Borçlanılan askerlik sürelerine emekli ikramiyesi ödenmektedir.
14- Emekli Sandığı ikramiyem eksik hesaplanmış; nereye ve nasıl müracaat etmem gerekir?
Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı Mithat Paşa Cad. No:7 06437 Sıhhiye \Ankara adresine yazılı müracaatınız halinde durumunuz incelenecektir.
15- Devlet Memuru olarak çalışmaktayım. 3201 sayılı Yasaya göre borçlandığım yurt dışı hizmetlerime karşılık emekli ikramiyesi alabilir miyim?
3201 sayılı Kanuna göre yapılan yurt dışı borçlanmalarına emeklilik ikramiyesi ödenmemektedir.
16- Kamuda, sözleşmeli öğretmen olarak çalışırken kadrolu öğretmen olarak atandım. Sözleşmeli çalıştığım sürelere emekli ikramiyesi alabilir miyim?
Sözleşmeli olarak çalıştığınız süreler emekli ikramiyesi hesabında değerlendirilir.
17- Polis Memuru olarak çalışmaktayım. Fiili hizmet süresi zamları, emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınır mı?
Polis Memurlarının fiili hizmet süresi zamları, emekli ikramiyesi hesabında değerlendirilir
18- 01.10.2008 tarihinden önce Emekli Sandığı Kanunun Geçici 192'nci maddesi uyarınca, iştirakçilikte geçen sürelere ikramiye ödenir mi?
Emekli Sandığına (Devredilen) tabi olarak geçen sürelerine ikramiye ödenecek olup, Geçici 192. Madde iştirakçiliğinde özel sektörde geçen sürelere ikramiye ödenmeyecektir.
19- Devlet Memuru olarak çalışmaktayım. Borçlandığım ücretsiz izin sürelerine karşılık emeklilik ikramiyesi ödenecek mi?
Borçlandırılan süreler, emekli ikramiyesine esas hizmet süresinde dikkate alındığından, bu sürelere ikramiye ödenir.
20- Emekli Sandığından erkek yetim aylığı alıyorum. Evlendim, evlenme İkramiyesi alabilir miyim?
Erkek yetim aylığı alanlara evlenme ikramiyesi ödenmemektedir.
Emekli Sandığından, 01.10.2008 tarihinden önce 12 ay üzerinden evlenme ikramiyesi almıştım. Yeni çıkan
21- Yasadan (01.10.2008 tarihinden sonra) yararlanarak evlenme ikramiyemi 24 ay üzerinden alabilir miyim?
01.10.2008 tarihinden önce Emekli Sandığı Kanununa göre aylık alan ana, eş ve kız yetimlerin evlenmeleri halinde aylıklarının 12 katı tutarında evlenme ikramiyesi ödendiğinden tarafınıza 01.10.2008 tarihinden sonra hükümlerinin uygulanması mümkün değildir.
22- Evlenme ikramiyemden herhangi bir kesinti yapılır mı?
Evlenme ikramiyenizden, hak etmeden aldığınız aylıklar ve her türlü kanuni kesintiler yapılabilir.
23- Emekli Sandığı hizmeti (5-10) yıl arası iken vefat eden eşimden dolayı 01.10.2008 tarihinden sonra tarafıma dul aylığı bağlandı. Evlenmem halinde evlenme ikramiyesi alabilir miyim?
İlgiliye bağlanmış olan aylıklar 5510 sayılı kanun hükümlerine göre bağlanmış olduğundan ve 5510 sayılı kanuna göre evlenme ikramiyesi sadece kız çocuklarına ödendiğinden tarafınıza evlenme ikramiyesi ödenmez.
24- 01.10.2008 tarihinden önce Emekli Sandığı Kanununa göre eşimden 10 yıldan beri dul aylığı alıyorum. 2010 yılında evlenmem halinde evlenme ikramiyesi alabilir miyim?
Evlenmeniz halinde almakta olduğunuz dul aylığınızın on iki katı tutarında evlenme ikramiyesi tarafınıza ödenecektir.
25- Eşim Kore Gazisi iken vefat etti. Ben dul aylığı alıyorum, evlenirsem evlenme ikramiyesi alabilir miyim?
Evlenme ikramiyesi ödenmemektedir.
26- Devlet memurlarına emekli aylığı bağlanırken fiili hizmet süresi zammı dikkate alınır mı?
Fiili hizmet süresi zammı; emekli ikramiyesi, emekli aylığı ve tabi olunan emeklilik yaşının hesabında dikkate alınır.
27 - Şehit kızıyım, Ekim 2008 tarihinde tarafıma aylık bağlandı. 2008 yılı için ödenen Tütün İkramiyesinden faydalanabilir miyim?
Aylığınızın bağlandığı tarihten itibaren tütün ikramiyesi almaya hak kazanacağınızdan, 2008 yılının son üç ayına ait ikramiye tutarı tarafınıza ödenecektir.
28- Babamdan dolayı Tütün İkramiyesinden faydalanan annem vefat etti. Bu ikramiyeden biz varisleri faydalanabilir miyiz?
Varislerin, Kurumumuza dilekçe ve veraset ilamı ile veya noterden alınacak mirasçılık belgesi ile müracaatları halinde ödenecektir.
29- Emekli Sandığından; annem, kardeşim ve ben şehit aylığı alıyoruz. Tütün İkramiye tutarları, aylık oranlarımıza göre mi ödenir?
Tütün İkramiye tutarları; aylıkta bulunan kişilere eşit oranda ödenmektedir. NOT: Tütün İkramiye tutarları, yılın ilk üç ayı içerisinde ödenir.