4 başlıkta eğitime hazırlık ödeneğindeki sorunlu alanlar

Soru ve cevaplar ışığında eğitime hazırlık ödeneğindeki sorunlu alanları açıklamaya çalışacağız.

Eğitime hazırlık ödeneğiyle ilgili yaşanan sorunlu alanlar ve bu sorunlara dair cevaplar incelendiğinde dört temel başlık ön plana çıkıyor: Sözleşmeli öğretmenlerin eksik ödeme yapılması, asker öğretmenlerin bu haktan mahrum kalması, doğum iznindeki öğretmenlerin kısmi hak kaybı ve ücretli öğretmenlerin ödenekten yararlanamaması.

MEMUR5.COM editörü bu sorunlu alanları soru-cevap tekniği ile açıklamaya çalıştı.

1- Sözleşmeli öğretmenim eğitime hazırlık ödeneğimi kadrolu öğretmenlere göre eksik yatırılmasının sebebi nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumunun 12.11.2010 tarihli ve 309/06-02-15419971 yazısı, ".....657 sayılı Kanunun 4/b statüsünde çalışan personele ödenen eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinden, 5510 sayılı Kanunun yukarıda bahsi geçen maddeleri gereğince sigorta primi kesilmesi gerekmektedir."

2- Asker öğretmenim eğitime hazırlık ödeneğinden faydalanabilir miyim?

Sayıştay 7'nci Dairesinin 14.10.1999 tarih ve 8466 sayılı kararı gereği asker öğretmenler eğitime hazırlık ödeneğinden faydalanamamaktadır.

3- Kadrolu öğretmenim doğum iznine ayrıldım. Eğitime hazırlık ödeneğinden faydalanabilir miyim?

Öğretim yılına hazırlık ödeneğinden faydalanma şartlarından biride fiilen öğretmenlik yapma şartıdır. Doğum izninde bulunan bir öğretmen eğitime hazırlık ödeneğinden faydalanamamaktadır. Ancak, göreve başladığı tarihe göre bu ödenekten % lik dilime göre faydalanabilir. Bu ödeme; öğretim yılının başladığı aydan sonra ve birinci dönem ders yılının sonundan önce göreve başlayanlara %75'i, birinci dönem ders yılından sonra ve ikinci dönem ders yılının sona ermesinden önce göreve başlayanlar ise %50'si oranında yapılır." hükmüne yer verilmiştir.

4- Ücretli öğretmenim eğitime hazırlık ödeneğinden faydalanamıyorum, eğitime hazırlık ödeneğinden kimler faydalanıyor öğrenmek istiyorum ?

Ücretli öğretmenler eğitime hazırlık ödeneğinden faydalanamamaktadır.

"657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun ek 32 nci maddesinde, "eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Cumhurbaşkanınca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir." denilmektedir.

memur5.com

Bakmadan Geçme