'7 Dalda Meslek Edindirme Kursu'
- Kursiyerlere sertifikaları verildi
İSTANBUL (AA) - Ümraniye Belediyesinin, İŞKUR'la ortaklaşa başlattığı '7 Dalda Meslek Edindirme Kursu' alan kursiyerlere sertifikaları verildi.
Belediyeden yapılan açıklamaya göre, işsizlikle ilgili çalışmalar sürdürülerek, 2010'dan bu yana 66 meslek gurubunda 15 bin 738 kişiye iş bulundu.
Bir yıl önce İŞKUR'la ortaklaşa başlatılan '7 Dalda Meslek Edindirme Kursu' projesi kapsamında mesleki eğitimler verilmeye başlandı ve eğitimler kapsamında kursiyerlere, kaynakçılık, çağrı merkezi operatörlüğü, dikiş makineciliği, hasta bakıcılığı, servis komiliği, aşçı yardımcılığı ve çocuk Bakıcılığı olmak üzere 7 branşta eğitim verildi. Eğitimlerde kursiyerlerin yol ve yemek masrafları belediye tarafından karşılanırken, genel sağlık sigortaları da yapıldı.
Meslek Edindirme Kursu'ndan mezun olan 201 kursiyerin sertifika töreninde konuşan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'ın konuya ilişkin şu görüşlerine yer verildi:
'12 yıldır taşeron firmada çalışanlarımızı, kadrolu personelimizden ayırt etmedik. Kadrolu işçilerimiz gibi maaşların miktarını ve bütün sosyal hakları onlara da tanıdık. Ümraniye Belediyesinde 12 yıl boyunca asgari ücretle kimseyi çalıştırmadık. 2004 yılında göreve geldiğimizde müteahhit firmada çalışanlar 250 lira maaş alıyorlardı. 2004 yılının sonunda da asgari ücret 300 lira oldu. Ama biz yeni yaptığımız ihale şartnamesinde 'hiçbir müteahhit işçisine asgari ücretin yüzde 70 fazlasından daha aşağıya maaş veremez' dedik ve 500 lira maaş verdik. Şu anda ise asgari ücret 1300 lira ve 1900-2000 liranın altında maaş alan işçimiz yok. Ama her gelen arkadaşımıza yeni bir iş bulamamanın acısını hep yaşadık. Bizden gıda, okul, giysi, sağlık yardımı isteyen herkesin yardımına, imdadına koştuk. İş vermekte zorlandığımız kardeşlerimizin çoğuna burada istihdam merkezi açtık. İŞKUR'la beraber onlara iş aramaya devam ediyoruz. Vatandaşımızın özel sektörde iş bulabilmesi için belirli bir yeteneği, eğitimi ya da zanaatı olması lazım. Maalesef iş bulamayanların çoğu her işi yaparım mantığıyla herhangi bir zanaatı olmayan kişiler.'
İŞKUR İstanbul İl Müdürü Muammer Coşkun da 'Genç iş gücümüzü eğer bir elmas gibi, işlemeden kendi haline bırakırsak kömür tozu gibi herkesin üzerine tozu ve pisliği bulaşır. Biz ise, bunları işlemenin derdindeyiz. İŞKUR olarak 2012 yılından beri, işsizliği azaltmak için program ve projeler yaptık. Sadece işsizlere değil, düz lise, meslek lisesi, üniversite öğrencilerinin de yararlanacağı programlar yapmaya başladık. Amacımız, işsizin iş sahibi olması için gücümüzü sonuna kadar kullanmak. İnşallah bu ülkeyi hep birlikte kalkındıracağız.' ifadelerini kullandı.