85 milyonun kimlik bilgilerinin çalındığı iddiasına üst düzey itiraf

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, pandemi sürecinde Sağlık Bakanlığı sisteminde yaşanan bir veri sızıntısını kabul etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kovid-19 pandemisi sürecinde Sağlık Bakanlığı sisteminde yaşanan bir veri sızıntısını kabul etti. Uraloğlu, kişisel bilgilerin belli şekillerde elde edildiğini doğrulayarak, o dönemde bu sızıntının önlenemediğini belirtti.

Veri Sızıntısının Boyutları

Türkiye'de resmi kurumlarda kaydı bulunan 108 milyon vatandaşın ad, soyad, kimlik bilgileri, adres ve cep telefonu numaralarının bilgisayar korsanları tarafından çalındığı iddiaları gündemdeki yerini koruyor. İddialara göre, sızdırılan veriler “yenilenmiş TC, adres, GSM, 101m ve GSM” isimli Google Drive dosyalarında toplandı. Korsanların Google ile temasa geçerek yardım talebinde bulunduğu belirtiliyor.

CHP'den Tepki

CHP'nin gölge Sağlık Bakanı Zeliha Aksaz Şahbaz, 2016 yılında SGK'nın vatandaşların kişisel verilerini 65 bin TL karşılığında bazı şirketlere sattığını hatırlatarak, bugünkü sızıntının daha büyük bir tehlike oluşturduğunu söyledi. Şahbaz, “İktidar, gerekli önlemleri almayıp, vatandaşların en mahrem bilgilerini kim olduğu belirsiz şirketlere peşkeş çekiyor” diyerek savcıları göreve çağırdı.

memur5.com

Bakmadan Geçme