Açıköğretim fakülteleri yeniden tasarlanıyor: YÖK'ten üç aşamalı plan

Reformlarla, açık öğretim sisteminin yelpazesi genişletilecek ve sistem, hayat boyu öğrenme amacına hizmet edecek şekilde yeniden yapılandırılacak.

TAKİP ET

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), açık öğretim fakültelerinin geleceğini şekillendirmek için üç aşamalı bir plan üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Yapılacak reformlarla, açık öğretim sisteminin yelpazesi genişletilecek ve sistem, hayat boyu öğrenme amacına hizmet edecek şekilde yeniden yapılandırılacak. YÖK, açık öğretimin yükseköğretim içindeki payını yüzde 20'lere çekmeyi hedefliyor.

Açıköğretimin Yükseköğretimdeki Yeri Değişiyor

1980'li yıllardan sonra yaygınlaşmaya başlayan açık öğretim, kısa süre önce yükseköğretimin önemli bir alternatifi haline gelmişti. Ancak 2020'de yapılan düzenlemeyle dört dönem üst üste kaydını yenilemeyen yaklaşık iki milyon öğrenci kaydını kaybetti. Sonraki yıllarda ise açık öğretim sisteminin yükseköğretimdeki payı yüzde 54'ten yüzde 41'e geriledi. Bu düzenlemelere rağmen açık öğretim, Türkiye'deki yükseköğretim sistemi içinde hl OECD ülkelerinin oldukça üzerinde bir paya sahip.

YÖK Başkanı Özvar: Açıköğretim Tamamlayıcı Eğitim Modeli Olacak

YÖK Başkanı Erol Özvar, açık öğretimin amacının artık örgün öğretimin alternatifi olmaktan çıkarak tamamlayıcısı olmak olduğunu ifade etti. YÖK, açık öğretim fakültelerinin, çalışanlar, üniversiteye erişim imknı bulamayanlar ve beceri ile yetkinliklerini artırmak isteyen vatandaşlar için daha erişilebilir bir hale gelmesi için bir dizi düzenleme yapmayı planlıyor. Özvar, 'Açık öğretim fakülteleri, hayat boyu öğrenme çerçevesinde yeniden tasarlanacak. Bu sistem, vatandaşlarımızın beceri ve yetkinliklerini artırmasına olanak tanıyacak,' dedi.

Açıköğretim Öğrencilerinin Profilleri Değişiyor

Son yıllarda YÖK'ün kontenjan düzenlemeleriyle açık öğretim öğrencilerinin profilleri önemli ölçüde değişmiş durumda. Bugün itibariyle 3 milyona yakın açık öğretim öğrencisinin yaklaşık %70'i ikinci üniversite kapsamında eğitim alıyor. Bu durum, açık öğretimin hayat boyu öğrenme misyonunun ön plana çıktığını gösteriyor.

YÖK'ün uzun vadeli politikalarla açık öğretimi daha verimli ve erişilebilir hale getirmeyi hedeflediği bu yeni tasarım, özellikle iş gücü piyasasında beceri eksikliklerini gidermek isteyen yetişkinler için önemli bir fırsat sunacak.

memur5.com

Bakmadan Geçme