AK Parti'nin ajandasında asgari ücrete ve emekliye zam için hangi rakamlar var?

Ekonomi yönetiminin, asgari ücretin beklenen enflasyon oranı olan % civarında artırılmasını önerdiği bildiriliyor. Ancak, AK Parti yönetimi, daha yüksek bir artışın gerekliliği üzerinde duruyor.

2025 yılına sayılı günler kala asgari ücret ve emekli aylıklarına yapılacak zam oranları konusunda tartışmalar hız kazandı. Türkiye gazetesinin haberine göre, ekonomi yönetiminin, asgari ücretin beklenen enflasyon oranı olan % 25 civarında artırılmasını önerdiği bilinirken AK Parti'nin ajandasında farklı rakamlar var. Türkiye gazetesinin haber Ancak AK Parti yönetimi, daha yüksek bir artışın gerekliliği üzerinde duruyor. Emekli aylıklarıyla ilgili olarak ise AK Parti'nin genel görüşü, son altı aylık enflasyon artışının dışında bir artış yapılmasının beklenmediği yönünde.

Asgari ücret için, ekonomi yönetimi %25'lik bir artış önerirken, bu durumda yeni asgari ücretin 21 bin 250 liraya yükselebileceği hesaplanıyor. Ancak AK Parti yönetimindeki görüş, asgari ücretin %28-30 oranında artırılması gerektiği yönünde. Eğer bu oran gerçekleşirse, asgari ücretin 22 bin lira civarına ulaşması bekleniyor. İş dünyasında ise asgari ücretin 22-23 bin lira arasında bir seviyeye çıkarılması gerektiği görüşü ağırlık kazanıyor. Muhalefet ise asgari ücretin en az 30 bin lira olması gerektiğini savunuyor. Aralık ayı başında işçi ve işveren arasında asgari ücret görüşmelerinin başlaması planlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni asgari ücretin yaşam standartlarını iyileştirecek bir seviyede belirlenmesi gerektiğini belirtti.

Emekli Aylıklarındaki Zam Beklentisi

Emekli aylıklarıyla ilgili olarak, AK Parti'de son altı aylık enflasyon artışının dışında bir artış planlanmadığı ifade ediliyor. Şu anda 12 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı, bu yılın ilk altı ayında gerçekleşen %24,73'lük enflasyon oranına tabi tutulacak. Orta Vadeli Program'da (OVP) 2024 yıl sonu enflasyon hedefi %41,5 olarak belirlenmişti. Ancak Merkez Bankası'nın bu hafta yaptığı piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu enflasyonunun %44 civarında olacağı tahmin ediliyor. Eğer bu tahmin tutarsa, son altı aylık enflasyon oranının %20 olması ve SSK ile Bağ-Kur emeklilerine bu oranda bir zam yapılması bekleniyor. OVP'deki tahminin gerçekleşmesi durumunda ise zam oranı %17 civarında kalacak.

memur5.com

Bakmadan Geçme