AK Partili milletvekili: En düşük emekli aylığı yetersiz

AK Parti Milletvekili Orhan Yegin, 'Bugünkü en düşük emekli aylığı da olsa, diğer aylıklar da olsa bunlar vatandaşın ihtiyaçlarını karşılar demem veya grup olarak dememiz, ittifak olarak dememiz mümkün değil. Elbette yetersiz buluyoruz, elbette az buluyoruz' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Saadet Partisi'nin emekli aylıkları, İYİ Parti'nin kapanan şirketler, DEM Parti'nin kayyum uygulaması ve CHP'nin gıda güvenliği konularındaki grup önerileri tek tek ele alındı.

AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yegin, en düşük emekli aylığını yetersiz bulduklarını ve bu sorunun çözümü için yatırımlar, teşvikler ve devlet gelirlerini artırma yönünde çalışmalar yaptıklarını belirtti. Yegin, ülkenin büyümesi için birlik içinde hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.

Yegin şunları kaydetti:

"Bugün emekli aylıklarındaki farklılıklarla ilgili bir önerge verilmiş. Bu farklılıkların kaynaklarının araştırılmasına dönük olarak birçok farklı emeklilik sistemi var. Her sistemin aylık bağlama oranı farklı, her sistemin prim ödeme gün sayısıyla ilgili, emeklilik yaşıyla ilgili kendine göre farklılıkları var. Dolayısıyla, kişi, çalışma hayatında emekli olmadan önce bu kanunlara ne kadar primi, ne kadar günü denk gelmişse ona göre değişen sistemler var. Biz, bu bir standarda girsin diye 2008 yılında 5510 sayılı Kanunu getirmişiz. Ek gösterge sorununu da prim meselesini de BAĞ-KUR'u da Emekli Sandığını da 4/A sigortalılığı da hepsini bir düzene sokarak, hepsinin aynı standartta bir emeklilik sistemi içerisinde yer alacak bir düzen oluşturmaya çalışmışız ve zaman içerisinde farklı şeyler olmuş. EYT talepleri ortaya çıkmış, yeniden birtakım kanunlar yapılmış vesaire derken biz, 2002 yılında, iktidara geldiğimizde Türkiye'de 5,5-6 milyon emekli var iken, devlet bütçesinden 5,5-6 milyon emekliye aylık öderken bugün geldiğimiz noktada 15,5-16 milyon emekliye aylık ödeyen bir devlet noktasına gelmişiz. Tabii, emekli aylıklarının geçmiş dönemle kıyasları yapıldı. Ben bugünkü en düşük emekli aylığı da olsa, diğer aylıklar da olsa bunlar vatandaşın ihtiyaçlarını karşılar demem veya grup olarak dememiz, ittifak olarak dememiz mümkün değil. Elbette yetersiz buluyoruz, elbette az buluyoruz, elbette bunu artırmak için bir yandan yatırımları artırmaya çalışıyoruz, bir yandan teşvikleri artırmaya çalışıyoruz. İşte, bugünlerde görüştüğümüz kanun teklifiyle devletin gelirlerini artırmaya çalışıyoruz ama ben de şu veriyi size vermek isterim: Gayrisafi yurt içi hasıla açısından baktığınızda 2002 yılında emekli aylıklarının bu yurt içi hasıla içerisindeki payı 4,61 iken bugün geldiğimiz noktada 6,42'lik bir pay alacak."

Bu sırada CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer "2 çeyrek alamıyor, 2 çeyrek." diye seslendi. Yegin ise sözlerine şöyle sürdürdü:

"Sayın Gürer, siz bu rakamları bilirsiniz, bütçe harcamaları açısından baktığınızda da 2002'de bütçedeki yaşlılık aylıklarına ödenen oran yüzde 13,9 iken bugün 23,8'e gelmişiz. Yeterli mi? Asla değil. Bunlar yeterli olduğu için mi söylüyorum? Asla. Eğer öyle bir şey söylüyorsam ben vicdandan yoksun bir insanım demektir." Gürer de "Biz de ona inanıyoruz." diye seslendi. Yegin ise sözlerini şöyle tamamladı:

"Ama artırmak için, daha da büyütmek için gayret ediyoruz. Sorunu nasıl çözeceğiz? Yüksek katma değerli ürünler üreteceğiz, memleketimizin büyümesi için dilimizde, mücadelemizde birlik olacağız. Birimiz ülkemizi büyütmeye, dışarıdan yatırımcı çekmeye çalışırken birimiz ülkeyi paçalarından aşağı çekip “Dışarıdaki yatırımcı gelmesin.” diye ülkede yangın var feryadı ortaya koymayacağız; hep beraber olacağız. Togg yapıldığı zaman bu millet gurur duyarken hep beraber onunla gurur duyacağız."

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, emeklilerin geçim zorluklarının partiler üstü bir şekilde ele alınması gerektiğini dile getirdiKaya, enflasyon nedeniyle eriyen emekli maaşlarına dikkat çekerek, “Vicdanlarınıza seslenmek istiyorum. Sandıktan korkmak doğal olabilir ama adalet ve gelir adaleti endişesi her zaman olmalıdır,” şeklinde konuştu.

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Hamşıoğlu, Saadet Partisi'nin önerisini desteklediklerini ifade etti. Hamşıoğlu, emekli maaşlarına yapılacak zammın yıllık maliyetinin 66 milyar lira olduğunu belirterek, bu maliyetin gerçekten emekli maaşlarına yapılan zam mı yoksa hatalı politikalar mı olduğunu sorguladı.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, yaş ortalaması yüksek bir parlamentonun yaşlılara empatiyle yaklaşmasını beklediklerini dile getirdi. Akça Cupolo, yaşlıların ihtiyaçlarını gösteren veri setinin hazırlanabileceğini öne sürdü.

CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, iktidarın emeklileri rahatlatacak somut politikaları olmadığını ve emeklilik sisteminin çökmüş durumda olduğunu savundu. Taşkın, daha çok çalışan ve prim ödeyen bir sistem kurulması gerektiğini vurguladı.

Görüşmelerin ardından yapılan oylamalarda, CHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin grup önerileri AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi. Genel Kurulda, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya çıkarılmasını içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçildi.

memur5.com

Bakmadan Geçme