Alman Meclisi'nden Suriye'ye askeri unsur gönderilmesine onay

Almanya Federal Meclisi uluslararası koalisyona destek vermek için askeri unsurların Suriye'ye gönderilmesi yetkisini veren tezkereyi kabul etti.

Almanya Federal Meclisi'nde, hükümete DAEŞ ile mücadelede uluslararası koalisyona destek vermek için askeri unsurların Suriye'ye gönderilmesi yetkisi veren tezkere kabul edildi.

Meclis'te yapılan oylamada 445 milletvekili tezkereye onay verirken, 146 milletvkili karşı yönde oy kullandı. 7 milletvekili de çekimser kaldı. Toplam 598 milletvekilinin katıldığı oylamada hükümeti oluşturan Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) tezkere için 'evet' oyu kullandı. Muhalefetteki Sol Parti ve Yeşiller Partisi ise karşı çıktı.

Böylelikle Suriye'de görev yapacak 6 Tornado keşif uçağı, Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle'ü korumak için bir firkateyn ve bir yakıt ikmal uçağından sorumlu bin 200 personelin görev süresini bir yıl olarak belirleyen tezkere kabul edildi.

Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Milletvekili Norbert Röttgen, oylama öncesi yaptığı konuşmada, Avrupa'nın Ortadoğu'da sorumluluk alması gerektiğini belirterek, Suriye'ye Almanya'dan askeri unsurların gönderilmesinin Almanya ve Fransa'nın güvenliği için de önemli olduğunu belirtti.

Röttgen, siyasi bir plan olmadan DAEŞ terörüne karşı askeri müdahalenin başarısız olacağını ancak askeri varlık göstermeden de diplomasinin başarıya ulaşamayacağını işaret etti.

Görev anayasaya ve uluslararası hukuka uygun

SPD'nin savunma politikaları sözcüsü Rainer Arnold, Alman askeri unsurlarının Suriye gönderilmesinin anayasaya aykırı olduğunu savunan muhalefete yanıt vererek, 'Bu görev açık bir şekilde anayasaya ve uluslararası hukuka uygun' ifadesini kullandı.

Almanya'nın Fransa ile dayanışma içinde olduğunu belirten Arnold, Alman askerlerinin gönderilmesinin risk taşıdığını ancak bir maceraya girişilmediğini belirtti. www.memur5.com

Bakmadan Geçme