Altındağ'da işçi eylemi: Tiryaki 40 milyon maliyetindeki ek zamma tepkili, işi engelleyen 17 personel atıldı

Ankara merkez Altındağ Belediye Başkanı AK Parti'li Veysel Tiryaki'nin göreve başlamasının ardından, kendisinden önceki AK Parti'li Belediye Başkanı Asım Balcı döneminde yapılan yüzde 30'luk ek zammın geri alınmasını gündeme alması işçilerin tepkisine neden oldu. Bir grup işçi eylem başlatırken işi engellediği öne sürülen 17 personel kovuldu.

Ankara merkez Altındağ Belediye Başkanı AK Parti'li Veysel Tiryaki'nin göreve başlamasının ardından, kendisinden önceki AK Parti'li Belediye Başkanı Asım Balcı döneminde yapılan yüzde 30'luk ek zammın geri alınmasını gündeme alması işçilerin tepkisine neden oldu. Bir grup işçi eylem başlatırken işi engellediği öne sürülen 17 personel kovuldu.

31 Mart yerel seçimleri sonrası koltuğa oturan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, seçim öncesinde eski Başkan Asım Balcı'nın 2000 işçiyi kapsayan yüzde 30 ek zam kararını masaya yatırdı. Bu sırada işi engelledikleri iddiası ile 17 temizlik personelinin iş akdi feshedildi. Bunun üzerine bir grup işçi oturma eylemine başladı. Belediye "Ek zammın temizlik, park bahçe, veterinerlik gibi sahada beden gücüyle yoğun şekilde ve özveriyle çalışan personeli sınırlamadığı, işçi olmalarına rağmen farklı gerekçelerle belediye birimlerinde masa başı olarak görevlendirilen 1500 işçiyi de kapsadığının anlaşıldığını” bildirdi.

Belediyeden yapılan açıklamada “Bir önceki belediye yönetimi döneminde tazminatlarını alarak işten ayrılan 26 büro elemanının da, iyi niyetten uzak şekilde eylemi provoke ettikleri görülmüştür. 2000 civarında işçimize Ocak ayında belirlenen zamlı maaş tutarları da hesaplarına yatırılmışken, maalesef sendikanın ve belediye yönetiminin haberi olmadan temizlik işçileri tarafından yasal olmayan bir iş bırakma eylemi başlatılmıştır.” ifadelerine de yer verildi. Kimi örgütler eyleme destek verirken Belediye İşçileri Derneği de belediyeyi hedef alan bir açıklama yayımladı.

Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'nin açıklaması dün bir paylaşımda bulunarak “Değerli Altındağlı hemşehrilerim; sizlerin teveccühü ile seçildiğimizin hemen arkasından, Belediye Meclisimizin toplandığı ve resmen göreve başladığımız ilk gün olan 8 Nisan'da, yasalara aykırı biçimde ve habersiz şekilde temizlik işçilerimizin başlattığı hukuk dışı eylem, Altındağlılar adına bizleri derinden üzmüştür” mesajı verdi.

Belediyenin açıklaması

Tiryaki, belediye adına yapılan şu yazılı açıklamayı da paylaştı:

“8 Nisan Pazartesi günü Altındağ Belediyesi temizlik işçilerinin başlattığı yasal olmayan iş bırakma eylemine ilişkin açıklamamızı kamuoyunun dikkatine sunarız.

8 Nisan Pazartesi günü Altındağ Belediyesi temizlik işçilerinin başlattığı yasal olmayan iş bırakma eylemiyle ilgili açıklamamızı kamuoyunun dikkatine sunarız. Seçimden sonraki ilk çalışma günü olan ve yeni Belediye Meclisinin toplanarak göreve başladığı 8 Nisan Pazartesi günü, belediyemizin temizlik personelleri tarafından başlatılan iş bırakma eyleminden, eylemin başlatıldığı andan itibaren haberimiz olmuştur.

Belediye yetkilileri ve seçilmiş olan yeni belediye başkanı ile hiçbir görüşme yapılmadan ve hiçbir yasal dayanağı olmayan, iş hukukuna aykırı olarak habersiz şekilde yapılan iş bırakma eylemi, Altındağlılar adına bizi son derece üzmüştür. Öncelikle, konunun geçmişten gelen detaylarını sizlerle paylaşmak isteriz.

Altındağ Belediyesinin yeni Başkanı Veysel Tiryaki, Mart ayı içerisinde Altındağ Belediyesi işçilerinin 2023 yılına ait 9 aylık geçmiş maaş farklarını alamadıklarını, seçime az bir süre kala yapılan hukuk dışı eylemle henüz adayken haberdar olmuştur. Mart ayında o dönemin Belediye Başkanı Asım Balcı, yasal olmayan bu eylemi sonlandırmak için kendisinin görevinin devam etmeyeceğini bilmesine rağmen, Ocak ayında toplu iş sözleşmesi ile verilen zam oranına yüzde 30 daha ek zam verdiğini açıklamıştır.

Yeni seçilen yönetimin göreve başlaması ile yüzde 30 ek zamlı maaş ödemesinin belediyeye aylık 40 milyon TL ek maliyet getirdiği de görülmüştür. Yapılan tespitte, ek zammın temizlik, park bahçe, veterinerlik gibi sahada beden gücüyle yoğun şekilde ve özveriyle çalışan personeli sınırlamadığı, işçi olmalarına rağmen farklı gerekçelerle belediye birimlerinde masa başı olarak görevlendirilen 1500 işçiyi de kapsadığı anlaşılmıştır. Bu durumun tespiti ile yeni gelen yönetim tarafından maaş adaletsizliği konusunda çalışma başlatılmış ve yaklaşık 15 gün içinde bu konudaki çalışmanın tamamlanması hedeflenmiştir.

Ne var ki maaşların adaletli tespiti ve var olan yanlışların düzeltilerek özellikle sahada büyük bir özveriyle çalışan işçi kardeşlerimizin hak ve menfaatlerini korumak için çalışma başlatılmışken, bununla birlikte Bayram öncesinde 8 Nisan Pazartesi günü belediyenin tüm imkanları seferber edilerek ve iş mağduriyetleri önceliklendirilerek, 2000 civarında işçimize Ocak ayında belirlenen zamli maaş tutarları da hesaplarına yatırılmışken, maalesef sendikanın ve belediye yönetiminin haberi olmadan temizlik işçileri tarafından yasal olmayan bir iş bırakma eylemi başlatılmıştır.

6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununda "Grev" süreci ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir. Toplu görüşme, arabuluculuk aşamalarından geçmeden veya kanundaki sürelere uyulmadan grev kararı alınması, kararın süresi içerisinde karşı tarafa bildirilmemesi, uygulanmaması veya ilan edilmemesi gibi kanuni koşullara uyulmadan yapılan grev, kanun dışıdır. İş bırakma eylemi ne yazık ki hiçbir kanuni koşula uyulmadan yapıldığından kanuna aykırıdır ve suç teşkil etmektedir.

Tüm bunların yanı sıra hukuksuz şekilde yapılan iş bırakma eyleminden önce yeni yönetim tarafından hiçbir çalışanın işine son verilmediğinin de bilinmesini isteriz. Yasalara aykırı şekilde iş bırakma eyleminin yapılmasına öncülük eden, işinin başına dönmek isteyen personellerin ise dönmelerine tehditle müsaade etmeyen, çöp arabalarının sahaya gitmesini engelleyen 17 kişinin iş akitleri eylemler başladıktan sonra son verilmiştir. Bu kişilerin seçim öncesindeki eylemlerde de aktif rol oynadığı ve çalışma barışını bozan kişiler oldukları tespit edilmiş ve iş kanununa aykırı davranışlardan ötürü iş akitleri feshedilmiştir.

Bazı kişilerin ise seçimlerden önce, bir önceki yönetim döneminde tazminatlarını almak için iş akitlerinin feshedildiği belirlenmiştir. Temizlik işçisi olmayan, masa başı çalışan ve Mart ayı içinde seçimlerden önce, bir önceki belediye yönetimi döneminde tazminatlarını alarak işten ayrılan 26 büro elemanının da, iyi niyetten uzak şekilde eylemi provoke ettikleri görülmüştür.”

Belediye İşçileri Derneğinin açıklaması

Belediye İşçileri Derneği de Belediyenin tavrını eleştirerek şu açıklamaya yaptı:

“1- Belediye işveren olarak, sendika işçi temsilcisi işçilerin maaşlarına %30'luk bir zam ek protokol ile yasal olarak imzalanmıştır.

2- Ek protokol ile yapılan maaş artışı işçinin maaşını düşürebilecek bir madde içermiyor. Belediye ve sendika arasında böyle bir düşüşü öngören ek protokol bulunmamaktadır. Eğer böyle bir protokol yoksa, ek protokol ile verilen zamı geçerli kabul etmemekte misiniz?

3- İşten çıkarılan personelin önceki eyleme atıfta bulunulması, işçinin kendi özgür iradesiyle haklarını aramasıyla ilgilidir. Bir işçinin haklarını araması ve öne çıkması nedeniyle işten çıkarılması hukuki olarak uygun mudur?

4- Eğer ilk günden haberdarsanız, neden 3 gün beklediniz?

5- İşçiler arasında temizlik işçisinin çok çalıştığı ve hak ettiği, masa başı işçilerin ise hak etmediği şeklinde bir ayrım yapılması, işçiler arasında ayrımcılık yapılmasına neden olmaz mı?

6- İşçi, durduk yere mi eylem yapmıştır?

7- Sendika üyeleri, şube başkanını arayarak durumu sorduğunda, sendika şube başkanının işçilere verdiği cevap nedir?

8- Madem ki işçiler sendikalı, o zaman sendika nerede?

9- Temizlik işlerini özelleştirmek için bu bir bahane mi yapılmaktadır?”

memur5.com

Bakmadan Geçme