Amasra faciasında skandal telefon kayıtları

14 Ekim 2022'de meydana gelen maden faciasında 43 işçi hayatını kaybetmişti. Facia ile ilgili telefon kayıtlarından yeni bulgular ortaya çıktı.

Bartın'ın Amasra ilçesinde 14 Ekim 2022'de meydana gelen maden faciasının üzerinden iki yıl geçti. Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait maden ocağındaki patlamada 43 işçi hayatını kaybetmişti. Cumhuriyet'in edindiği bilgilere göre, facia ile ilgili telefon kayıtlarından yeni bulgular ortaya çıktı. Bu bulgular, bilirkişiler tarafından Bartın Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulmak üzere hazırlanan raporda yer aldı.

Raporda, madenin işletme yöneticilerinin ve sorumlu mühendislerin metan yükselmesi durumunda üretimin devam etmesi için sensör uçlarının çıkarılmasına talimat verdiği ve devre kesicilerin düzgün çalışmadığı gibi birçok ciddi soruna değinildi. Ayrıca, dinamit atımlarının devam ettirilmesi ve İş Güvenliği Şube Müdürü'nün tehlikeli durumu gizlemeye çalıştığı vurgulandı.

Bir telefon görüşmesinde ise, merkezi izleme tarafından İş Güvenliği Müdürü Volkan Soylu'ya madenin bulunduğu bölgede hava hızlarının düşük olduğu ve aspiratörün arıza yaptığı, ancak dizelin devrede olduğu bildiriliyor. Soylu'nun ise "O önemli değil, ocağı idare eder, herhalde havasız kalmazlar" şeklinde cevap verdiği görüldü. Bu ifade, işçilerin hayatının hiçe sayıldığını gösteriyor.

İşçi canı yok sayıldı

Amasra davası avukatı Derviş Emre Aydın, işletme tarafından metan sensörlerinin değiştirilmesinin ve üretim baskısının işçi canını hiçe sayan bir yaklaşımı ortaya koyduğunu belirtti. Aydın, "Dosyaya yansıyan son telefon kayıtları, bu ihmallerin nasıl soğukkanlı bir şekilde yapıldığını gösteriyor" dedi.

Facianın yaşandığı Amasra'daki maden ocağında hayatını kaybeden 43 işçi, anma töreni ile yad edildi. Törene, siyasiler, sendika yöneticileri ve çok sayıda maden işçisi katıldı. Patlamada yaralı olarak kurtulan işçilerden Umut Güneş, o anı anlatarak, "Yine geldik, yine buradayız. Ekmek için, çoluk çocuk için buradayız. Kolay olmadı, büyük bir şey atlattık" ifadelerini kullandı.

memur5.com

Bakmadan Geçme