Askerlik dönüşü iş bulamayanlar hangi şartlarda işsizlik ödeneği alabilir?

Askerlik dönüşünde iş bulamayanlar, belirli şartları sağlamaları halinde işsizlik ödeneği almaya hak kazanabiliyor.

İşsizlik ödeneği, işsiz kalan ve gerekli şartları sağlayan kişilere ödenirken, askerlik nedeniyle işten ayrılanlar da dönüşte iş bulamama durumunda bu ödenekten faydalanabiliyor.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın aktardığına göre, işsizlik ödeneği alabilmek için son üç yılda en az 600 gün sigorta primi yatırılmış olması ve son 120 gün boyunca sigortalı çalışılması gerekiyor. Bu koşulları sağlayanlar, işten askerlik nedeniyle ayrılıp dönüşte iş bulamadıklarında Türkiye İş Kurumu'na (İŞKUR) başvurarak işsizlik ödeneği alabiliyorlar.

Askerlik Dönüşü İşsizlik Ödeneği Şartları

Askerlik dönüşünde işsizlik ödeneği alabilmek için işten, askerliğe sevk tarihinden önceki 90 gün içinde ayrılmış olmak gerekiyor. Eğer işten ayrılış ile askere sevk tarihi arasında 91 gün veya daha fazla süre bulunuyorsa, işsizlik ödeneği hakkı kaybediliyor.

İşsizlik ödeneği almak isteyen askerlik dönüşü iş bulamayan kişilerin, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde İŞKUR'a başvurmaları gerekiyor. Bu süreyi aşan başvurular kabul ediliyor, ancak gecikilen gün sayısı hak edilen toplam ödenek süresinden düşülüyor. Örneğin, 6 ay işsizlik ödeneği alma hakkı olan biri, 31. günde başvurursa 5 ay ödenek alabiliyor.

Bedelli Askerlik Yapanlar da Faydalanabiliyor

Bedelli askerlik yapanlar da artık fiilen askerlik hizmetini yerine getirdiklerinden, bedelli askerlik nedeniyle işten ayrılanlar da askerlik dönüşü iş bulamadıklarında işsizlik ödeneği hakkından faydalanabiliyorlar.

İşsizlik Ödeneği Alırken Askere Gidenlerin Durumu*

İşsizlik ödeneği almakta iken vatani görevi için silah altına alınan kişilerin ödenekleri, askerlik süresince askıya alınır. Bu kişiler, askerlik görevlerini tamamlayıp İŞKUR'a başvurduklarında işsizlik ödenekleri yeniden başlatılır. Ancak, askere gidecekleri tarihi İŞKUR'a bildirmeleri gerekmektedir. Aksi halde, askerlik sırasında yanlışlıkla ödenen işsizlik ödenekleri yasal faizi ile birlikte geri alınır.

İşten Ayrılış Kodu Önem Taşıyor

Askerlik nedeniyle işten ayrılanların Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) "12" kodu ile bildirilmiş olmaları gerekir. Yanlış kodlama yapıldığında, işçi askerlik nedeniyle iş sözleşmesinin sona erdiğini kanıtlayan belgelerle İŞKUR'a başvurarak işsizlik ödeneği alabilir.

Askerlik Sonrası İşsizlik Ödeneği Nasıl Hesaplanır?

İşsizlik ödeneği, işçinin son dört aylık brüt kazancının yüzde 40'ı oranında hesaplanır. Ancak bu tutar, asgari ücretin yüzde 80'ini geçemez. Örneğin, SGK'ya bildirilen son dört aylık ortalama kazancı 30.000 TL olan bir işçi, askerlik sonrası 12.000 TL işsizlik ödeneği alabilir.

memur5.com

Bakmadan Geçme