Aydın Ticaret Odası'ndan incir tepkisi

AYDIN (AA) - Aydın Ticaret Odası (AYTO), Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın kuru incir tüketimiyle ilgili ifadelerine tepki gösteren bir açıklama yaptı.

AYTO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, kentteki bir etkinliğe katılan Prof. Dr. Karatay'ın konuşmasında 'incirin fazlası öldürebilir' sözlerinin incir üzerinden gündem oluşturma ve şov amaçlı yapıldığını öne sürüldü.

Aydın'ın sembolü olan incirin bir çok faydasının bulunduğu aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'Kutsal meyvenin bu şekilde karalanmasına Aydın Ticaret Odası olarak yeter diyoruz. Üreticisinden müstahsiline, tüccarına ve ihracatçısına kadar Aydın ekonomisinin ana damarlarından biri olan Aydın incirinin bilimsel veriler ışığında hiçbir zararı olmadığı gibi faydaları da şunlardır. Nezle ve bronşite faydalıdır. Bakteri ve virüslerin çoğalmasını önleyerek hastalıklara karşı direnci arttırır. Düzenli incir tüketimi kolon ve çeşitli bağırsak hastalıklarına karşı koruyucudur, sağlıklı bir bağırsak fonksiyonu sağlar. İncir Omega-3 ve Omega-6 esansiyel yağ asitleri açısından zengin bir meyvedir. Bu nedenle incir yemek kalp hastalıkları engellemede çok büyük fayda sağlar. İncir kalbin normal işlemesine yardımcı olur. Düşük sodyum, son derece yüksek potasyum ve magnezyum sayesinde kan basıncını düşürür. Taze incir yüzde 80'e kadar su içerir, beyin için uyarıcı ve enerji kaynağıdır. İçerdiği güçlü antioksidan ve enzimler sayesinde cilt yaşlanmasını yavaşlatır. Ayrıca çatlamış dudakları ve erken kırışıklıkları önlemeye yardımcı olur. Düzenli İncir tüketimi hafif müshil etkisi, kabızlık ve hemoroit gibi bağırsak sorunlarının tedavisinde yardımcı olur. Her gün 2 adet incir her şeye iyi gelir.'

Prof. Dr. Karatay, Nazilli'de katıldığı bir toplantıda incirin fruktoz içermesi nedeniyle çok tüketilmesi halinde karaciğeri yağlandırabileceği ve bağışıklık direncini düşürebileceğini ifade etmişti.


Bakmadan Geçme