Bahar alerjisine dikkat
- PAÜ Tıp Fakültesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerjik Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mete: 'Bahar aylarıyla hava ile yayılma özelliği bulunan, hafif ve yapışkan olmayan polenler, alerjik reaksiyonlara neden olabilir'
DENİZLİ (AA) - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerjik Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emin Mete, bahar aylarıyla hava ile yayılma özelliği bulunan, hafif ve yapışkan olmayan polenlerin, alerjik reaksiyonlara neden olabileceği uyarısında bulundu.
Emin Mete, açıklamasında, alerjik bünyeli kişilerin, maddelere, hava içindeki tozlara, yedikleri besinlere, kullandıkları ilaçlara, eşya veya kozmetiklere aşırı derecede duyarlı hale geldiğini belirtti.
'Bahar aylarıyla hava ile yayılma özelliği bulunan, hafif ve yapışkan olmayan polenler, alerjik reaksiyonlara neden olabilir.' diyen Mete, şunları kaydetti:
'Tek bir çiçekten milyonlarca polen, havaya karışabilir, havada 400 kilometre yol alabilir. Alerjik rahatsızlıklara sıklıkla polenler neden olur ancak bunların dışında, başka alerjenler de vardır. Polenlerin hepsi, alerji yapmaz. Birçok alerji hastası, karanfil, gül gibi renkli ve kokulu çiçeklerin alerji meydana getirdiğini sanırlar. Oysa, bu tür bitkilerin polenleri genellikle böceklerle taşındığından, ağır ve yapışkandır, havada yaygın bulunmaz.'
Mete, bol yağışlı mevsimlerde havadaki polen miktarlarında artış olacağına değinerek, ayrıca ev tozu, hayvan tüyü ve deri döküntülerinin de sıklıkla alerji nedeni olabileceğini sözlerine ekledi.