Bakan Tekin'den müfredat mesajı: Hedef geleceğe hazırlıklı bir nesil

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 'Teknolojik gelişmelere, güncel gelişmelere, toplumsal gelişmelere ayak uyduracak bir müfredat oluşturalım ve bu müfredatta çocuklarımız kendilerini bekleyen dünyaya daha hazırlıklı olsunlar' dedi.

Teknopark İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Eğitimde Yapay Zeka Uygulamaları Forumu'nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye'nin eğitim sisteminde yapılan yeniliklerden bahsetti. Bakan Tekin, "Aslında müfredatımızın özü bugün burada konuştuğumuz şey. Teknolojik gelişmelere, güncel gelişmelere, toplumsal gelişmelere ayak uyduracak bir müfredat oluşturalım ve bu müfredatta çocuklarımız kendilerini bekleyen dünyaya daha hazırlıklı olsunlar" dedi.

Tekin, 26 Nisan'da kamuoyuyla paylaşılan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin, geleceğe hazırlıklı bir nesil yetiştirmek amacıyla tasarlandığını belirtti. "Bu mantıkla hazırladığımız Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli maalesef çok yüzeysel, çok ideolojik eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Bu tür eleştirilere çok fazla prim vermeden yolumuza devam etmemiz lazım ki 1987'de Turgut Özal'ın hayali, 1970'li yıllarda Erbakan Hoca'nın hayali, 1930'lu 1940'lı yıllarda Nuri Demirağ'ın hayalleri hayata geçebilsin" ifadelerini kullandı.

Forum kapsamında genç girişimcilere yönelik olarak hem yüz yüze hem de çevrim içi girişimcilik ve teknoloji yönetimi eğitimleri sunulacak. Etkinlikte, eğitimde yapay zekâ uygulamalarıyla ilgili mevcut sorunlar belirlenerek çözüm önerileri geliştirilecek ve bu teknolojinin eğitim süreçlerinde nasıl daha etkin kullanılabileceği üzerine stratejik planlamalar yapılacak. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı ve Teknopark İstanbul arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Bakan Tekin, "Çocuklarımızın OECD raporlarında en çok eleştiri aldığı konulardan biri dijital becerilerinin gelişmesi" diyerek, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile çocukların dijital okuryazarlık ve dijital becerilerinin gelişmesi açısından önemli değişiklikler yaptıklarını belirtti.

'Teknolojik gelişmelere ayak uydururken insan olduğumuzu asla unutmayacağız'


Tekin, teknolojik gelişmelere uyum sağlarken insani değerlerden uzaklaşmamanın önemine vurgu yaptı. "Bu adaptasyonu sağlarken de biz, bizi biz yapan değerlerimizden, bizi insan kılan değerlerimizden uzaklaşmadan bunu yapmamız lazım. Bunu ben Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin olarak söylediğimde eleştiriliyoruz, tartışılıyoruz. Ne demek istiyorsun. Değer kimin değeri, ne değeri diye" şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu İnsan Hakları Komitesi'nin 2023 tarihli raporuna atıfta bulunan Tekin, "Birleşmiş Milletler şu hususta dikkat çekiyor. Diyor ki dikkat edin. Yapay zeka uygulamaları ve eğitimdeki dijitalleşme uygulamaları, temel insan haklarına ilişkin temel hak ve hürriyetlerin, insan hakları, insanlara ilişkin temel değerleri ötekileştirildiği, yok edildiği bir sonucu beraberinde getirebilir" ifadelerini kullandı. Bu nedenle Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde teknolojik gelişmelere uyum sağlarken insani değerleri korumanın öncelik olduğunu belirtti.

"Biz teknolojik gelişmelere, güncel gelişmelere ayak uyduracağız. Ama insan olduğumuzu asla unutmayacağız. İnsani değerlere sahip çıkmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Bütün bu adımları atarken insani reflekslerimizi asla ikinci plana atmadan bu işleri yapacağız" diyen Tekin, çalıştayın ve imzalanacak protokolün bu çabaların devamı olacağını, çocukların ve torunların bu sürecin başlangıcını gururla anacaklarını dile getirdi.

memur5.com

Bakmadan Geçme