Bakan Tekin müfredat değişikliğini onayladı. Bu son değişiklik olmayacak!

Milli Eğitim Bakanlığı, uzun bir süredir üzerinde çalışılan yeni müfredat taslağını kamuoyuyla paylaştı. Taslak, Talim Terbiye Kurulu'nun ardından Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından onaylandı.

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" kapsamında, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından öğretim programları hazırlandı ve 26 Nisan'da kamuoyunun görüş ve önerisine sunuldu. Askıda kalan taslağa, 10 Mayıs'a kadar 67.284 görüş ve öneri iletildi.

Görüşlerin değerlendirilmesi sonucunda, yeni müfredat taslağı Talim ve Terbiye Kurulu'nun onayına sunuldu. Öğretmenlerden 38.865 görüş ve öneri gelirken, sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşlardan 28.419 görüş bildirildi. Görüşlerin yüzde 58'i öğretmenlerden, yüzde 42'si ise diğer paydaşlardan geldi.

Gelen görüşlerin üçte biri ortak metne, altıda biri ise okul öncesi eğitim programına yönelik oldu. Tüm görüşler, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından değerlendirildi ve öğretim programlarına yansıtıldı.

Yeni müfredat taslağı, 26 dersin "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" öğretim programları olarak belirlendi. Müfredat, 16-22 Mayıs tarihlerinde kurul gündemine alınarak görüşüldü ve Talim ve Terbiye Kurulu'nun onayından geçti.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onay sürecinden geçen yeni müfredatı onayladı. Böylece, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli", https://mufredat.meb.gov.tr adresi üzerinden erişime açıldı. Yeni müfredat, gelecek eğitim-öğretim döneminden itibaren okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıftan başlayarak kademeli olarak uygulanacak.

Eğitimde daha önce yapılan değişiklikler

2023 yılı katsayı uygulaması

2003 yılında, 28 Şubat kararlarının ardından başlayan farklı katsayı uygulaması, 1999'da üniversiteye girişte kullanılacak ortaöğrenim başarı puanı ile çarpılacak katsayıyı düzenleyen YÖK tarafından belirlendi. İlk olarak, öğrencilerin alanları dışındaki yüksek öğretim branşlarını seçmeleri durumunda katsayı 0,2 olarak belirlendi. Ancak alanları içindeki lisans programlarını yazmaları durumunda katsayı 0,5 olarak belirlendi. Bu katsayılar, 2003 yılında 0,3 ve 0,8 olarak değiştirilerek farklı katsayı uygulaması daha da artırıldı.

Bu uygulama, özellikle meslek liseleri ve imam hatip liseleri mezunlarını olumsuz etkiledi. Dört yıllık lisans programlarına girmeleri neredeyse imkansız hale geldi. Bu uygulamanın mesleki eğitimi teşvik etmek amacıyla yapıldığı belirtilse de, asıl amaç imam-hatip lisesi mezunlarının diğer yüksek öğretim kurumlarına girişini zorlaştırmaktı.

2024 yılında müfredat değişimi

2004 yılında ise ilköğretim müfredatında köklü bir yenilik yapıldı. Öğrenci merkezli eğitim modeli uygulanmaya başlandı. Eleştirel düşünme, problem çözme ve yaratıcı düşünme gibi beceriler kazandırılması hedeflendi. İlkokul birinci sınıflar, okuma-yazma öğrenmeye harf yerine seslerle başladılar.

2005 yılında liseler dört yıla çıkarıldı

2005 yılında üç yıllık lise eğitimi dört yıla çıkarıldı ve lise birinci sınıfta meslek tanıtımı ve ortak beceriler gibi dersler eklendi.

OKS ve SBS arasında gidip gelindi

Liselere Giriş Sınavı (LGS) yerine Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) getirildi ve daha sonra OKS yerine üç aşamalı Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sistemi başlatıldı. Ancak bu sistemin getirdiği sorunlar nedeniyle OKS'ye geri dönüldü. Sonra OKS yerine tekrar üç aşamalı SBS sistemi getirildi.

ÖSS, YGS ve LYS'ye dönüştü

Üniversiteye giriş sistemi de değişikliklere uğradı. Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) yerine Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) yapılmaya başlandı. Katsayı farkı, uzun bir süre tartışma konusu oldu ve 2011 yılında farklı katsayı uygulaması kaldırıldı. Daha sonra düz liseler Anadolu liselerine dönüştürüldü.

12 yıllık zorunlu eğitim modeli başladı

2012 yılında Milli Eğitim Bakanlığı, 4+4+4 kesintili 12 yıllık zorunlu eğitim modelini başlattı. Bu modelde okula başlama yaşı ve eğitim süresi değişti, ortaokul kavramı yeniden geldi ve seçmeli dersler artırıldı.

AK Parti iktidarında 9 bakan görev aldı

Bu süreçte Milli Eğitim Bakanları da sık sık değişti ve toplamda 22 yılda 9 farklı bakan görev yaptı. Özetle, son 2 yılda eğitim sisteminde birçok değişiklik yapıldı ve tartışmaları beraberinde getirdi. Bu müfredat değişikliği de "son" olmayacak.

memur5.com

Bakmadan Geçme