Bakandan son dakika emekli maaş farkı ve asgari ücret açıklamaları
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Beyaz TV'de katıldığı canlı yayında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Emekli maaş farkları, yeni emeklilik sistemi, EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) maliyeti ve emekli ikramiyeleri gibi birçok konuya değinen Bakan Işıkhan, vatandaşların merak ettiği soruları yanıtladı.
Bakan Işıkhan, kayıt dışı istihdam konusuna da vurgu yaptı. Yerli iş gücünün önemine dikkat çeken Işıkhan, "Bizim en temel politikamız yerli iş gücümüz. Ancak şu an birçok işveren nitelikli işçi bulamıyor. Bu nedenle, açığı kapatmak için İŞKUR aracılığıyla yabancı vatandaşları istihdam ediyoruz," ifadelerini kullandı. Tarım sektöründe yaşanan iş gücü eksikliğine örnek vererek, "Vatandaş bu alanda çalışmak istemiyorsa, yabancı işçilerle bu açığı kapatıyoruz," dedi.
Emekli maaşları ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Bakan Işıkhan, 2024 ve 2025 yıllarında emekli olacakların aylıkları arasındaki farklara dair bir çalışma olmadığını belirtti. "2024 yılında emekli olacaklarla 2025 yılında emekli olacakların aylıkları arasında oluşacak farkla ilgili gündemimizde şu anda böyle bir çalışma yok," diye konuştu.
Bakan Işıkhan, 2025 asgari ücret zammına ilişkin ilk toplantının tarihinin netleştiğini de duyurdu. Toplantıdan çıkacak sonuçların, işveren ve çalışanlar arasında önemli bir belirleyici olacağını ifade etti.
Işıkhan şunları kaydetti:
"Bizim en temel politikamız yerli iş gücümüz. Ancak şu an birçok işveren nitelikli işçi bulamıyor. Biz burada tamamlayıcı etkiden faydalanıyoruz. Bir iş olduğunda önce kendi vatandaşımızı yönlendiriyoruz ama kişi istemiyorsa bunu tamamlamak zorundayız. Bu açığı İŞKUR aracılığı ile yabancı vatandaşlar ile tamamlıyoruz. Tarım sektörü örnek. Vatandaş bu alanda çalışmak istemiyorsa biz bunu kayıt altına alarak yabancı vatandaşlarımızla tamamlıyoruz buradaki açığı kapatıyoruz."
Genç işsizlik
İşgücü piyasası değişime ayak uydurmak zorunda. Biz de yeni nesil çalışma düzenine göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Burada bu modelleri hayata geçirirken en önemli konumuz çalışanların sosyal güvenlik haklarını korumak. Pandemi bu noktada çok iyi bir deneyim oldu. Yeni nesil modeller hayatımıza girdi. Bu şekilde çalışan yeni iş modelleri ortaya çıktı. Bu çerçevede iş güvencesi en temel konumuz. Allah nasip ederse 2025 yılının ilk çeyreğinde bu yasal düzenlemeleri hayata geçireceğiz.
Emekli maaş farkı çalışması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2024 yılında emekli olacaklar ile 2025 yılında emekli olacakların aylıkları arasında oluşacak farkla ilgili de açıklamalarda bulundu.
Bakan Işıkhan, "2024 yılında emekli olacaklar ile 2025 yılında emekli olacakların aylıkları arasında oluşacak farkla ilgili bir çalışmanız var mı?" sorusuna "Gündemimizde şu anda böyle bir çalışma yok" karşılığını verdi.
Asgari ücret
Bakan Işıkhan, asgari ücrete ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayında toplanacak. Ancak ondan önce suni bir gündem oluşturulmaya çalışılıyor. Bu tarz suni gündemlerle fiyatlar yukarı çekiliyor. Enflasyonla endeksli bir şekilde komisyon toplanıp aralık ayında karar verecek. Yaşam standartlarını iyileştirecek, ekonomimizin de genel istikrarına, yapısına zarar vermeyecek düzeyde bir rakam çıkmasını umut ediyoruz.
Asgari ücretin belirlenmesi olarak bakanlık olarak da tek başımıza belirlediğimiz bir süreç değil. İnşallah 2025 yılında geçerli olacak asgari asgari ücreti belirlemek amacıyla asgari ücret tespit komisyonumuzu aralık ayının başında toplamaya başlayacağız.
Burada tabii değerlendirme kısmında bu çalışmaları ele alırken dikkat edecekleri konular da var. Şimdi ülkenin özellikle enflasyon oranımızın, ekonomik büyümemizin, iş gücü ihtiyacımızın ya da piyasanın ihtiyaçları nelerdir? Ve milletimizin, vatandaşlarımızın yaşam standartı gibi belirli değişkenleri göz önüne alıp inşallah nasip olursa Aralık ayında paylaşmış olacağız.
Biz zaten asgari ücretle geçinen vatandaşlarımızın yaşam kalitelerini artırmak için bu ücret artışını gerçekleştiriyoruz. Biz bu ücret artışını gerçekleştirirken size fiyatlarda etiketlerde oynama yaparsanız satın alma gücü düşecektir. Gıdada yaşanan enflasyon devam edecektir.
Ama burada asgari ücret tespit edilirken, özellikle ekonomimizin genel istikrarını sağlayacak bir şekilde birleşmesi ve biraz önce ifade ettiğim gibi vatandaşlarımızın yaşam kalitesini sürdürecek ve arttıracak faydaları olabilir.
İşçi kesimi ve yine hükümetimizi temsilen katılacak komisyon üyelerinin bu kararı maksimum düzeyde, her tarafın ve paydaşların kabul edeceği bir rakamla sosyal diyalogdan yana 2025 yılından itibaren geçerli olacak asgari ücretin çalışmalarına bir bismillah diyelim.
Ama öncelikle güzellikle isyan ediyorum. Böyle suni gündemler yaratarak enflasyonun artışına da sebep olmaya hiç gerek yok. Çünkü enflasyon için bir oranı gelmiş. Ekonomik göstergeler belli bir düzeye gelmişken gerek yok."