Bakanlar Yılmaz, Sarı ve Ünal Diyarbakır'da (1)

- Kalkınma Bakanı Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı ile Kültür ve Turizm Bakanı Ünal, basın toplantısı düzenledi -Bakan Ünal: - 'Bakanlıklarımızla 'şehir ve kültür' anlamında, şehirlerin hafızasını ve kimliğini ihya etmek, şehirleri taşralaştırmaktan kurtarmak ve şehirlerin yeniden kültür ve sanat üreten merkezler haline dönüşmesini sağlamak için başlattığımız çalışmaya biz öncelikle Sur'dan başlıyoruz' - 'Bugün devlet, şefkat eliyle burada. Devlet ihya, imar, inşa, kültür, sanat ve çevre için burada. O nedenle herhangi bir şekilde birileri engellemeye kalkışsalar, birileri maalesef ideolojik angajmanları ve talimatla hareket etseler de birileri maalesef yalanı ve iftirayı ısrarla bir propaganda biçimine dönüştürseler de biz Diyarbekir'den vazgeçmeyiz' - 'Kültür, şehir, insan gibi varoluşumuzun temel anlamını oluşturan bu dinamikler birilerinin siyasi angajmanlarına kurban edilemez. Hele hele 40 yıldan beri dağda kalbi ve kafası artık taşlaşmış ve betonlaşmış birilerinin, terör baronlarının talimatlarıyla artık insanların yaşam ve özgürlük alanları, insanların kültür ve toplumsal talepleri engellenemez. Eğer siz şehirlere tonlarca bomba yerleştirip, el yapımı bombalarla şehirleri tahrip edip, sonra da kalkıp devlete ve güvenlik güçlerine söz söyleme hakkına sahip olamazsınız'

DİYARBAKIR (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, 'Bakanlıklarımızla, 'şehir ve kültür' anlamında, şehirlerin hafızasını ve kimliğini ihya etmek, şehirleri taşralaştırmaktan kurtarmak ve şehirlerin yeniden kültür ve sanat üreten merkezler haline dönüşmesini sağlamak için başlattığımız çalışmaya biz öncelikle Sur'dan başlıyoruz.' dedi.

Diyarbakır'daki temaslarını sürdüren Ünal, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile Valilik Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenlendi.

Bakan Ünal, bir süre önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile başlattıkları şehir ve kültür ile kültür politikalarının şehirler üzerinden somutlaştırılması çerçevesinde, çalışmanın bir ayağını da bu vesileyle konuşmuş olduklarını söyledi.

'Özellikle şehirlerin tarihi dokusunun korunması, kültürel mirasının korunması, aynı zamanda sosyal dokunun korunması... Çünkü somut kültürel mirasın yanı sıra somut olmayan kültürel mirası da koruma gibi bir sorumluluğumuz var.' diyen Ünal, bunun, Edirne, İznik, Kars, Bursa ve Diyarbakır gibi seçilen pilot illerde yürütüleceğini daha önce deklare ettikleri bir proje olduğunu belirtti.

- 13 yılda Diyarbekir'imizde birçok tarihi doku ihya edildi'

Ünal, 'Özellikle de Suriçinin ortaya çıkarılması... Çünkü şehrin ilk kurulduğu mekanın sosyal ve tarihi dokusunun, kültürel mirasının korunması aslında şehrin hafızasının ve kimliğinin korunması anlamına geliyor. Eğer şehrin kimliğini ve hafızasını korumazsanız bu defa şehir kültür ve sanat üretmiyor, taşralaşıyor.' diye konuştu.

Birçok şehir açısından bu sorunun yaşandığına işaret eden Ünal, Diyarbakır gibi, 'surlar ve sırlar' şehri denilen, geçmişte birçok kültür, sanat insanını, sanatçıyı yetiştirmiş şehrin, eski ihtişamlı günlerine dönmesi, hafızasını, kültürel mirasını, kimliğini ve 5 bin yıllık geçmişini yeniden ihya etmesinin, kültür ve sanat üretmesinin önemli olduğunu vurguladı.

'Geçtiğimiz 13 yıl içerisinde biliyorsunuz Diyarbekir'imizde birçok tarihi doku ihya edildi. Şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Kalkınma Bakanlığımız ve diğer entegre çalıştığımız bakanlıklarımızla, 'şehir ve kültür' anlamında, şehirlerin hafızasını ve kimliğini ihya etmek, şehirleri taşralaştırmaktan kurtarmak ve şehirlerin yeniden kültür ve sanat üreten merkezler haline dönüşmesini sağlamak için başlattığımız bu çalışmaya biz öncelikle Sur'dan başlıyoruz.' ifadelerini kullanan Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Burada bir hususun altını çizmek istiyorum. Kültür, insan, şehir, birtakım ideolojik angajmanlara kurban edilemez. Kültür, şehir, insan gibi varoluşumuzun temel anlamını oluşturan bu dinamikler birilerinin siyasi angajmanlarına kurban edilemez. Hele hele 40 yıldan beri dağda kalbi ve kafası artık taşlaşmış ve betonlaşmış birilerinin, terör baronlarının talimatlarıyla artık insanların yaşam ve özgürlük alanları, insanların kültür ve toplumsal talepleri engellenemez. Eğer siz şehirlere tonlarca bomba yerleştirip, el yapımı bombalarla şehirleri tahrip edip, sonra da kalkıp devlete ve güvenlik güçlerine, güvenliği sağlamakla sorumlu refahı güvenliği emniyeti sağlamakla sorumlu birilerine söz söyleme hakkına sahip olamazsınız.'

- 'Biz Diyarbekir'den vazgeçmeyiz'

Devletin, milletin ta kendisi olduğuna dikkati çeken Ünal, milleti temsilen burada bulunduklarını aktardı.

Ünal, 'Bugün devlet, şefkat eliyle burada. Devlet ihya, imar, inşa, kültür, sanat ve çevre için burada. O nedenle herhangi bir şekilde birileri engellemeye kalkışsalar, birileri maalesef ideolojik angajmanları ve talimatla hareket etseler de birileri maalesef yalanı ve iftirayı ısrarla bir propaganda biçimine dönüştürseler de biz Diyarbekir'den vazgeçmeyiz. Çünkü o 5 bin yıllık kadim gelenek. Bizim için, Sur-i Sultani ne ise Diyarbakır Surları da odur.' şeklinde konuştu.

Kültürel mirası korumak için Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Diyarbakır'da olduklarını dile getiren Ünal, tarihi dokuyu ihya etmek için burada olduklarını, yarın da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Diyarbakır'a gelerek, kültür ve sanat alanında kentte neler yapılacağını vatandaşlarla paylaşacağını sözlerine ekledi.

(Sürecek)


Bakmadan Geçme