Başkent Üniversitesi'ne yüz bin liralık ayrımcılık cezası!

Başkent Üniversitesi'ne, yüzde 40 engelli olan öğrenci G.D'nin sınavlarda ek süre kullanmasına izin verilmemesi nedeniyle ayrımcılık yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle ceza verildi.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Başkent Üniversitesi'ne, yüzde 40 engelli olan öğrenci G.D'nin sınavlarda ek süre kullanmasına izin verilmemesi nedeniyle ayrımcılık yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle ceza kesti. TİHEK'in açıklamasında, G.D'nin özgül öğrenme güçlüğü (disleksi), dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve epilepsi tanıları bulunduğu belirtildi.

G.D, sınavlarda ek süre kullanma talebinde bulunmuş ancak bu talep, ilgili fakülte dekanı tarafından "eşitliğe aykırı" olduğu gerekçesiyle reddedildi. Dekanlığın G.D'ye bir günde dokuz sınav koyması ve G.D'nin epilepsi nöbeti geçirmesi sebebiyle birkaç sınava giremeyeceğini bildirmesine rağmen üniversitenin mazeret sınavı yapmadığı iddia edildi.

TİHEK, başvuruyu değerlendirerek Başkent Üniversitesi'nin ayrımcılık uyguladığına karar verdi. Yapılan açıklamada, G.D'nin bir günde dokuz sınavdan sorumlu tutulması ve ek süre hakkının kullandırılmaması nedeniyle ayrımcılık yasağının ihlal edildiği belirtildi.

Sonuç olarak, ihlali gerçekleştiren muhatabın mali gücü, G.D'nin engel durumu ve eğitim hakkına erişimi göz önüne alınarak, ayrımcılık yasağı ihlali nedeniyle Başkent Üniversitesi'ne 141 bin 934 lira idari para cezası uygulanmasına oy birliğiyle karar verildi.

memur5.com

Bakmadan Geçme