Batı Karadeniz'deki 17 üniversiteden uluslararası öğrencilerle ilgili suçlamalara karşı ortak bildiri
Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği (BKÜB) üyesi 17 üniversite, Türkiye'nin uluslararası öğrencilere yönelik açıklamalarla ilgili son zamanlarda yaşanan tartışmalar üzerine ortak bir bildiri yayımladı.
Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği (BKÜB) üyesi 17 üniversite, Türkiye'nin uluslararası öğrencilere yönelik açıklamalarla ilgili son zamanlarda yaşanan tartışmalar üzerine ortak bir bildiri yayımladı.
Bildiride, Türkiye'nin yükseköğretim alanında gerçekleştirdiği atılımların dünya genelinde en çok tercih edilen ilk 10 ülke arasına girmesinin önemine vurgu yapılırken, bu süreçte BKÜB üyesi üniversitelerin de uluslararasılaşma hedeflerinin ilerlemesi ve sürdürülebilirliğinde önemli katkılar sağladığı belirtildi.
Üniversiteler için uluslararasılaşma çabalarının, birçok ülkenin kalkınma stratejileri içinde kritik bir yere sahip olduğu ifade edilen bildiride, son dönemde yapılan açıklamaların bu çabalara zarar verdiği ve Türkiye'nin bilim diplomasisiyle kazandığı güçlü barış ve uyum ortamını bozabileceği uyarısında bulunuldu.
Bildiride ayrıca, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) koordinasyonunda üniversitelerin elde ettiği başarıların göz ardı edilemeyeceği vurgulanırken, ülkemizin ekonomik, sosyo-kültürel ve akademik gelişimine katkı sağlayan politikaları sekteye uğratmaya yönelik çabalara karşı durulması gerektiği belirtildi.
Bildiride, Türk yükseköğrenim alanının uluslararasılaşma vizyonuna destek verilerek, uluslararası öğrencilere sahip çıkılması ve Türkiye'nin daha güçlü bir geleceğe ulaşması için tüm bileşenlerin elbirliğiyle çalışmaya devam edeceği vurgulandı.
Açıklama şöyle:
"Yükseköğretimde gösterdiği atılımlarla dünyada en çok tercih edilen ilk 10 ülke arasına giren Türkiye, küresel bir eğitim merkezi haline gelmeyi başarmıştır. Bu süreçte ülkemizin 12. Kalkınma Planı arasında da yer alan uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği üyesi üniversitelerimiz de sürecin ilerlemesinde ve sürdürülebilirliğinde önemli katkı sunmuştur.
Son zamanlarda üniversitelerimiz için bir kazanım olarak değerlendirilmesi gereken ve birçok ülkenin gelişim stratejileri arasında önemli bir yerde duran uluslararasılaşma çabalarına, talihsiz açıklamalarla zarar verilmektedir.
Unutulmamalıdır ki, bu tür eylemler sadece yükseköğretim kurumlarımızın hedeflerine zarar vermekle kalmayıp, aynı zamanda "bilim diplomasisi" aracılığıyla Türkiye'nin gücüne güç katan barış ve uyum ortamını da bozmaktadır.
Yükseköğretim Kurulumuzun (YÖK) koordinasyonunda üniversitelerimizin birçok alanda elde ettikleri başarılar görmezden gelinemez bir gerçek olarak ortadayken; ülkemizin ekonomik, sosyo-kültürel ve akademik gelişimine katkı sunan politikaları sekteye uğratmaya çalışmak ve öğrencilerimizi hedef göstererek ötekileştirmek iyi niyetle bağdaşmamaktadır.
Bizler; kadim kültürümüz, değerlerimiz ve bilimsel duruşumuz ile Türk yükseköğrenim alanının uluslararasılaşma vizyonuyla ulaştığı seviyeyi yükseltmek için üniversitelerimizde öğrenim gören tüm bileşenlerimiz gibi Türkiye'nin gönül elçileri olan uluslararası öğrencilerimize de sahip çıkmaya devam edeceğiz. Daha adil bir dünya ve daha güçlü bir Türkiye Yüzyılı hedefiyle yarınlarımıza değer katmayı sürdüreceğiz."
Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği (BKÜB) üyesi yükseköğretim kurumları hangileri?
Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Bartın Üniversitesi
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Düzce Üniversitesi
Gebze Teknik Üniversitesi
Hitit Üniversitesi
Karabük Üniversitesi
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Tanju Özcan'ın "Bolu'yu Karabük yaptırmam" tepkisi
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, son zamanlarda özellikle Afrika ülkelerinden Bolu'ya gelen yabancı üniversite öğrencilerinin sayısındaki artışa dikkati çekerek, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ne yapılan yabancı öğrenci kabullerinin ve bu süreçte Karabük Üniversitesi'nin eski rektörü İbrahim Kürtül'ün etkisinin kentte ciddi sosyal ve ekonomik sorunlara yol açtığını söylemişti. Karabük Üniversitesi'ndeki yabancı öğrenci sayısının fazlalığına dikkat çeken Özcan, “Bolu'yu Karabük yaptırmam” demişti.
Özcan, yabancı öğrenci sayısındaki artışın Bolu'nun uluslararası alanda olumsuz bir şekilde anılmasına neden olduğunu ifade etmişti. Özcan, öğrencilerin kimlikleri ve suçlara karışıp karışmadıkları konusundaki belirsizliklere dikkati çekmişti.
YÖK'ten Özcan'a yalanlama
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın üniversitelerdeki uluslararası öğrenci sayısındaki artışla ilgili yaptığı iddialara yanıt vermişti. Yapılan açıklamada, uluslararası öğrencilerin başvuru ve kayıt işlemlerinin Türk vatandaşı öğrencilerin hak kaybına yol açmadığı vurgulanmıştı. Üniversitelerin uluslararasılaşma hedeflerine zarar verebilecek mesnetsiz söylemlerden kaçınılması gerektiği vurgulandı. YÖK, üniversitelerin uluslararası öğrenci ve bilim insanı hareketliliği için cazibe merkezi haline gelmesini engelleyecek her türlü mesnetsiz söz, fiil ve paylaşımlardan kaçınılması gerektiğini bildirmişti.