Bayramla çakışan günler yıllık izinden düşülür mü?

Bu yıl Kurban Bayramı, yaz tatilinin başladığı haftaya denk geldi. Kamu çalışanları için perşembe ve cuma günleri idari izinli sayılacak, bu da 9 günlük bir tatil dönemini beraberinde getirdi.

Bu noktada "Bayramla çakışan günler yıllık izinden düşülür mü?" sorusunun cevabı merak ediliyor.

Soruyu Habertürk'ten Ahmet Kıvanç yanıtladı.

İş Kanunu'na göre yıllık izin sürelerinde ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz. Dolayısıyla, bayram tatili boyunca yıllık izin kullanmak isteyen bir işçi için 15-23 Haziran tarihleri arasındaki 9 günlük tatilden sadece 3,5 günü yıllık izin süresinden düşer.

Örneğin, bir işçi 15 Haziran Cumartesi yarım gün, bayram sonrası perşembe, cuma ve cumartesi günleri olmak üzere toplamda 3,5 gün yıllık izin kullanmış sayılır. Geri kalan 5,5 gün ise bayram tatili ve hafta tatiline denk geldiği için yıllık izin süresinden düşülmez.

Özel sektörde ise kamu kurumlarında olduğu gibi genel bir idari izin uygulaması olmadığı için, yıllık izinler işverenle çalışan arasında belirlenen şartlar doğrultusunda kullanılır.

Bayramda çalışan işçilere ise iş kanununa göre fazla mesai ücreti ödenmesi gerekmektedir. Bu ücret hesaplanırken günlük çalışma ücreti esas alınır ve bayram günleri için normal ücretin bir günlük tutarı kadar fazla mesai ücreti ödenir.

Bayramda çalışan işçiye ücret ödenmemesi durumunda ise işçi, bu durumu kanıtladığı takdirde iş akdini haklı fesih sebebi olarak gösterebilir ve kıdem tazminatı hakkını talep edebilir.

memur5.com

Bakmadan Geçme