Berlin'e kaçırılan rahlenin kopyası yapıldı

Osmanlı döneminde Almanya'ya kaçırılan ve Berlin Müzesi'nde sergilenen 13. yüzyıl eseri rahlenin aslına uygun kopyası, kündekari ustası Mevlüt Çiller ile oğlu ve torunu tarafından eserin fotoğrafları incelenerek yapıldı.

Osmanlı devrinde Almanya'ya kaçırılan ve Berlin Müzesi'nde sergilenen 13. asır yapıtı rahlenin aslına akla yatkın kopyası, ahşap oymacılığı namına isimlendirilen kündekari ustası Mevlüt Çiller ile oğlu ve torunu tarafından, eserin fotoğrafları incelenerek yapıldı.

Mescid-i Aksa'nın yanan minberinin aslına akla yatkın namına baştan yapılmasında da fariza düzlük Mevlüt Çiller,muhabirine meydana getirdiği açıklamada, rahlenin Beyhekim Camisi mihrabı ile seneler geçmiş Konya'dan iklim dışına götürüldüğünü söyledi.

Araştırmaları esnasında rahlenin Berlin Müzesi'nde sergilendiğini öğrendiklerini tamlayan Çiller, fotoğraflarını gördükleri bu eserin kopyasını hazırlamaya değişmeyen verdiklerini tabir etti.

Mevlüt ustaya çalışmalarında asistan bulunan oğlu Hasan Hüseyin Çiller de 1274 senesinde 'Süleyman oğlu Abdülvahid' tarafından, Mevlana Türbesi'ni ziyarete gelenler düşüncesince meydana getirilen rahlenin, Osmanlı devrinde Konya'daki demiryolu emekleri esnasında Almanya'ya götürüldüğünü anlattı.

Çiller, rahlenin fevk rubai aut bandının 'Besmele' ile başlayıp geri tarafının Ayet-el Kürsi ile bitmeme ettiğini, 'rahle kilidi' denilen ölçülü bölümde ise sanatkarın kitabesinin açık birlikte halde okunduğunu tabir etti.

Kaynak: AA

Bakmadan Geçme