Beş yıl kamu hizmeti olanlar daire başkanı olabilir mi?
Beş yıllık hizmeti olanların daire başkanı kadrosuna atanıp atanamayacağını Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü'nün vermiş olduğu görüş doğrultusunda açıklamaya çalışacağız.
Belediyede boş bulunan daire başkanı kadrosuna atanabilme şartlarına ilişkin olarak MEMUR5.COM editörü 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 68/B maddesini inceledi. Kanunun üçüncü fıkrasına göre, bu kadroya atanacak kişilerin, yükseköğrenim sonrası beş yıl kamu hizmeti yapmış olması gerekiyor. Ancak, bu beş yıllık süre, sadece belirli kadrolara atanıldığında değerlendiriliyor. Dolayısıyla, daire başkanlığı kadrosuna atanmak isteyenlerin öncelikle bu şartları karşılaması gerekiyor. Ayrıca, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nda da benzer düzenlemeler bulunmakta ve belirli görevlere atanacak kişilerin ek haklardan yararlanabileceği belirtilmektedir. Sonuç olarak, ilgili personelin belirlenen şartları sağlaması durumunda daire başkanı kadrosuna atanması mümkün olacak. Editörümüz, soru-cevap ile konuyu detaylıca ele alıyor...
Belediyede boş bulunan daire başkanı kadrosuna 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 68/B maddesine göre 5 yıllık kamu hizmeti olanlar atanabilir mi?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 68/B maddesinin üçüncü fıkrasında; “Cumhurbaşkanı onayıyla yapılan atamalarda Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde öngörülen hizmet süresi şartları aranır. Üst kademe kamu yöneticisi sayılmayan daire başkanı ve bu kadrolara denk yönetici kadrolarına yapılacak atamalarda bu bentte öngörülen hizmet süresi yükseköğrenim gördükten sonra beş yıl olarak uygulanır. Ancak bu beş yıllık sürenin hesabında Devlet memurlarının kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilen hizmet süreleri esas alınır.” hükmüne yer verilmektedir.
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun “Personel istihdamı” başlıklı 22'nci maddesinde; “... Genel sekreter, belediye başkanının teklifi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından atanır. Genel sekreter kadrosuna atananlar, genel idare hizmeti sınıfına dahil bakanlık genel müdürleri, genel sekreter yardımcısı kadrosuna atananlar bakanlık müstakil daire başkanları, 1. hukuk müşaviri ve daire başkanlığı kadrosuna atananlar ise bakanlık daire başkanları için ilgili mevzuatında öngörülen ek gösterge, makam, görev ve temsil tazminatları ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 152 nci maddesi uyarınca ödenen zam ve tazminatlardan aynen yararlanırlar...” hükmü yer almaktadır. Bununla birlikte, memuriyete girmeden önce ya da memurluktan ayrılarak yapılan hizmetlerin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde ne şekilde değerlendirileceği hususu, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesinin “Ortak Hükümler” bölümünün (C) fıkrasında düzenlenmiştir.
Mezkûr fıkraya göre, memuriyet dışında serbest olarak çalışılan veya resmi veya özel sektörde geçen süreler; Teknik Hizmetler, Sağlık Hizmetleri, Avukatlık Hizmetleri Sınıfları ile Millî Eğitim Bakanlığı kadroları ve basınla ilgili kadrolar için dikkate alınırken, aynı sürelerin Genel İdare Hizmetleri Sınıfına ait kadrolar bakımından kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
Dolayısıyla daire başkanı kadrosuna atanmak için iki husus ortaya çıkmaktadır;
Birincisi; zorunlu olan 5 yıllık hizmet süresinin kamu kurumlarında memur kadrolarında geçirilmesi gerekmektedir.
İkincisi; kazanılmış hak aylığında sayılacak hizmetlerde geçirilen sürelerin yalnızca mezkûr maddede belirtilen kadrolara atanılması durumunda sayılacağından öncelikle bu hizmet sınıflarında bulunan bir kadroya atanıp geçen sürelerin kazanılmış hak aylığında sayılmasını müteakip yeterli hizmet süresinin karşılanması kaydıyla daire başkanlığı kadrosuna atama yapılabilecektir.
Yukarıda verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, yükseköğrenim sonrası kamu kurumlarında 5 yılı aşkın memuriyet hizmeti bulunan ilgili personel daire başkanı kadrosuna atanabilecektir. Aynı şekilde kamu kurumlarındaki daire başkanlıklarına da aynı şartlarda atamanın mümkün olduğunu ifade edebiliriz.