Beştepe'nin harcamaları 984 bin emeklinin maaşına denk
Cumhurbaşkanlığı bütçesi son 10 yılda yüzde 4.927 oranında artarken, emekli maaşları sadece yüzde 1.175 oranında yükseldi. Türkiye, yüzde 89.8'lik enerji enflasyonu ile dünya sıralamasında ilk sırada yer alıyor.
Cumhurbaşkanlığı bütçesi, Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından her yıl enflasyon oranının üzerinde artış gösterdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut'un açıkladığı verilere göre, son 10 yılda Cumhurbaşkanlığı bütçesi yüzde 4.927 oranında bir artış gösterdi. Aynı dönemde asgari ücret sadece yüzde 2 artarken, emekli maaşları yüzde 1.175 oranında yükseldi. Bu oranlar, emekli maaşlarının Cumhurbaşkanlığı bütçesinin beşte birine tekabül ettiğini ortaya koyuyor.
Bulut, 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın harcamalarının yaklaşık 250 bin emeklinin maaşına denk geldiğini, 2024 yılında ise bu rakamın 984 bin emekli maaşına yükseldiğini belirtti. Bu durumun, emeklilerin yaşam standartları üzerinde ağır bir etkisi olduğunu vurgulayan Bulut, Saray'ın itibardan tasarruf etmediğini ve bu harcamaların “milletin sırtındaki yük” olduğunu ifade etti.
Türkiye Enerji Enflasyonunda Dünya Lideri
Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) Haziran 2024 verilerine göre Türkiye, yüzde 89.8'lik enerji enflasyonu ile dünya sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Türkiye'yi, yüzde 18.3 ile Kolombiya ve yüzde 15.1 ile Belçika takip ediyor. OECD ortalaması ise yüzde 2.3, Avrupa ortalaması ise yüzde 0.2 olarak belirlendi. Almanya, ABD, İtalya ve İngiltere'de enerji enflasyonu negatif seviyelere düştü.
Vergi Sorgulama Ücretli Hale Gelecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi sorgulamaları için ücret alma planlarını açıkladı. Taslak çalışmaya göre, vergi kimlik numarası sorgulama ve doğrulama 0,25 TL, vergi levhası sorgulama ise 0,75 TL olacak. Gelir vergisi beyannamesi için alınacak ücret ise 50 TL olarak belirlenirken, kurumlar vergisi beyannamesi için maktu ücret 75 TL olacak. Ayrıca, vergi borcu yoktur belgesi 5 TL olarak fiyatlandırıldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 53 Milyon Lira Ceza
Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı ekipler, kayıt dışı ekonomiyi hedef alarak 29 kentte denetim yaptı. İstanbul'daki mobilyacılardan oluşan MODOKO ve MASKO, Ankara'daki Siteler ve diğer bölgelerde yapılan denetimlerde yaklaşık 53 milyon liralık ceza kesildi. Bakan Mehmet Şimşek, denetimlerin her sektörde devam edeceğini ve yüksek kazançlı ancak az vergi veren mükelleflerin yakından denetleneceğini belirtti.
İnşaat Sektöründe Eleman Sorunu
6 Şubat 2023'teki deprem felaketi sonrası Türkiye genelinde inşaat sektöründe eleman bulma sorunu yaşanıyor. Adana'da müteahhit Savaş Yükselyalçın, ustalara rezervasyon yaptırdıklarını, ancak yüksek ücretler nedeniyle işçi bulamadıklarını ifade etti. Yükselyalçın, teknik ara eleman eksikliğinin çözümü için Filipinler, Hindistan ve Afrika'dan geçici işçi getirmeyi planladıklarını belirtti.
Çiftçilerden İsyan: "Yardım Edilmezse Kimse Ekimi Yapamayacak"
Konya'nın Çumra ilçesinde çiftçiler, ürünlerinin para etmediğini ve tarladan kaldıracak durumlarının kalmadığını belirterek iktidara tepki gösterdi. Sosyal medyada yayımlanan videoda, çiftçiler üreticilerin zor durumda olduğunu ve gümrük vergilerinin düşürülmesini talep etti. Ekonomist Serkan Özcan, çiftçilerin tepkisinin diğer sektörlere de yayılabileceğini ve hükümetin mevcut ekonomik politikasının ne kadar sürdürülebilir olduğunu sorguladı.
Koruma Masrafları 90 Bin Emeklinin Maaşına Denk
Cumhurbaşkanlığı Koruma Daire Başkanlığı, yılın ilk 6 ayında 1 milyar 133 milyon TL harcadı. Bu harcama, en düşük emekli maaşı olan 12 bin 500 TL ile yaklaşık 90 bin emeklinin bir aylık maaşına eşdeğer. 2023 yılında bu harcama 1 milyar TL olarak gerçekleşmişti.