BM Güvenlik Konseyi Suriye görüşmelerinin askıya alınmasını görüştü
BM Güvenlik Konseyi, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin askıya alınmasının nedenlerini görüştü.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
BM Güvenlik Konseyi, Cenevre'deki Suriye görüşmelerinin askıya alınmasının nedenlerini görüştü.
Kapalı toplantıya BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da video-konferans yöntemiyle katılarak gelişmeleri Konsey üyelerine anlattı.
Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, Mistura'nın Cenevre'deki toplantının başarısız olmasından Suriye rejimi ile Rusya'yı sorumlu tuttuğunu belirtti.
Suriye rejimi ve destekçilerinin, müzakere masasında barış görüşmesi yapması gereken muhaliflere yönelik saldırıyı artırdığını vurgulayan Delattre, 'Staffan de Mistura, müzakere masasında hiçbir tavize yanaşmayan Suriye rejiminin, Rusya ve diğer müttefiklerinin desteğiyle muhaliflere yönelik askeri saldırıları artırdığını ve özellikle Halep'i benzeri görülmemiş şekilde ateş altına alarak barış umudunu torpillediğini belirtti' dedi.
BMGK kararlarının hayata geçirilmediğini ifade eden Delattre, 'Fransa, Suriye rejimi ve destekçilerinden, BMGK kararında yer alan insani yardımlara izin verilmesi, ayrım gözetmeden yapılan saldırılar ve kuşatmaların kaldırılması taleplerine uygun hareket etmesini istiyor. Ancak sahada bunun tam tersi görülüyor. Rusya'nın desteğiyle yapılan saldırılar sahadaki insani koşulları daha da kötüleştirdi' dedi.
Rusya destekli Suriye rejiminin Halep'i kuşatmasını ve sivillere yönelik eylemlerini kınadıklarını ifade eden Delattre, Suriyeli muhaliflerin 'kafalarına silah dayanmışken' müzakere yapmasının mümkün olmadığını belirtti.
'Kimsenin bizi suçlamaya hakkı yok'
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin de Fransız elçiden sonra yaptığı açıklamada, müzakerelerin devam etmemesi nedeniyle üzgün olduklarını belirterek muhaliflerin 'çeşitli bahanelerle' masayı terkettiğini savundu.
'Muhalifler olması gerektiği ölçüde kapsamlı şekilde temsil edilmediler' diyen Churkin, Türkiye ve diğer bazı ülkeleri muhalifleri zayıflatmakla suçladı.
Müzakerelerin askıya alınması nedeniyle Rusya ve Suriye rejiminin suçlandığını belirten Churkin, Batılı ülkelerin masayı terketme konusunda muhalifleri cesaretlendirdiğini öne sürerek, 'Kimsenin bizi suçlamaya hakkı yok' dedi.
Münih'te gerçekleşecek Suriye Destek Grubu toplantısına yeni fikirler sunacaklarını kaydeden Churkin, bu fikirlerin halen hazırlık aşamasında olduğunu belirtti.
Rusya'nın Halep'te hangi 'terörist grupları' hedef aldığının sorulması üzerine de Churkin, doğrudan cevap vermekten kaçınarak 'Moskova'dan bu konuda açıklama yapılıyor. Oradaki arkadaşlarınız takip etsin' dedi.
Churkin, Suudi Arabistan'ın Suriye'ye kara gücü göndereceğine ilişkin iddiaları da haberlerden gördüğünü belirterek 'Bu çok tehlikeli bir gelişme olur' dedi.
Muhabir: Mustafa Keleş www.memur5.com