Borsada devre kesici iki kez çalıştı, endeks 10 bin puanın altında

Borsa İstanbul'da %6,72'lik düşüşün ardından devre kesici sistemi iki kez devreye girdi.

Borsa İstanbul 100 endeksi, %6,72'lik düşüşle güne 9769 puandan başladı. Açılışta, bankacılık endeksi %7,79 ve holding endeksi %5,97 değer kaybetti. Saat 09:55:22 itibarıyla endekse bağlı devre kesici sistemi devreye girerek işlemler geçici olarak durduruldu. Saat 10:25'te yeniden işlem görmeye başlayan borsa, düşüşün devam etmesi üzerine tekrar devre kesti. BIST 100 endeksi, kritik 10 bin puanın altına gerileyerek 9733 puanda bulundu. Aynı dakikalarda bankacılık endeksi %8,72 ve holding endeksi %6,05 düşüşte hareket ediyordu.

Borsa İstanbul'da Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi, endekste %5 ve %7'lik ani değer kayıplarını engelleyerek yatırımcıların panik işlemleriyle zarar görmesini en aza indirmek için kullanılıyor.

ABD'de cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin çok altında gelmesinin ardından başlayan satış dalgası, haftanın ilk işlem gününde şiddetlendi. Bu satış dalgasında, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerinde geç kaldığı algısı ve yükselen resesyon beklentisinin yanı sıra artan jeopolitik riskler etkili oldu.

memur5.com

Bakmadan Geçme