Bursa şeftalisinde don ve kırağı tehdidi
- Yılbaşından itibaren etkili olan soğuk havanın yol açtığı don ve kırağı nedeniyle çiçekleri yanan Bursa şeftalisinde yüzde 25, 'tüysüz şeftali' olarak bilinen nektarinde de yüzde 50 rekolte düşüşü öngörülüyor - Osmangazi Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekim: - 'Nektarin bahçelerinde sağlam meyve yok gibi, büyük bir kayıp var. Osmangazi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden aldığımız verilere göre, nektarda yüzde 50 kayıp var. Şeftalide yüzde 25, zeytinde yüzde 10 kayıp mevcut'
BURSA (AA) - BÜŞRA NUR ÖZCAN - Bursa şeftalisi üreticisi, ocak-mart aylarında etkili olan soğuk havanın yol açtığı don ve kırağı nedeniyle çiçekleri yanan üründe yüzde 25, 'tüysüz şeftali' olarak adlandırılan nektarinde ise yüzde 50 rekolte düşüşü olabileceği endişesini taşıyor.
Osmangazi Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ekim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa'nın ekonomik değeri yüksek meyvelerinin soğuk geçen kış mevsimi ve bu ay görülen don ile kırağıdan olumsuz etkilendiğini söyledi.
Bursa'da ocak ayı başlarında sıfırın altında 17'yi gören bölgeler olduğunu belirten Ekim, 'Bu soğukla birçok ağacın meyve çiçek gözleri yandı. Mart ayının 17'sini 18'ine bağlayan gece, sıfırın altında 5'i gören hava şartlarıyla meyvelerin çağlaya dönüşecek gözleri yandı. Nektarin bahçelerinde sağlam meyve yok gibi, büyük bir kayıp var. Osmangazi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden aldığımız verilere göre, nektarda yüzde 50 kayıp var. Şeftalide yüzde 25, zeytinde yüzde 10 kayıp mevcut.' diye konuştu.
Rekolte kaybının daha fazla olacağını tahmin eden Ekim, çiçeklenme dönemi yeni başladığı için armut üretimiyle ilgili tahminde bulunamadıklarını aktardı.
- 'Yanan gözlerin düzelme ihtimali yok'
Ekim, meyve fiyatlarında kısmi bir artış olabileceğini dile getirerek, 'Fiyatlarda ufak dalgalanmalar, yükselmeler olabilir.' ifadesini kullandı.
Geçen yıl Rusya ile yaşanan krizi hatırlatan Ekim, bu nedenle turizm bölgelerine gönderilen meyvelerde sorunlar yaşandığını belirtti.
Hakan Ekim, şöyle konuştu:
'Buna sırf ihracat bazında bakmıyoruz. Köyümüzden Antalya'ya her gün bir kamyon armut giderken şimdi oradaki turist azlığından haftada bir kamyon gidiyor. Tabii bu arz talep meselesi. Turizm ve ihracatın önü açılırsa fiyatlarda yükselme olur ama çiftçinin amacı çok büyük paralara mal satmak değil. Kaliteli malı tüketiciye ucuz vermek fakat tonajlı maldan para kazanmak. Girdi masraflarımızın yüksekliği, bizim belimizi büküyor. Bu yanan gözlerin düzelme ihtimali yok. Meyve, meşakkatli bir iştir. Bir yıl uğraşır beklersiniz ve sonucunu alamadığınızda bir sonraki yılı beklemek zorunda kalırsınız. Bekleyeceğiz, yapacak bir şey yok.'
- 'Bu sene siyah incirde ürün kaybı olmayacak'
'Dünyanın en kaliteli inciri' kabul edilen Bursa Siyahı'nın kente özel bir ürün olduğunu vurgulayan Ekim, Türkiye üretiminin yüzde 90'ının Bursa'dan karşılandığını aktardı.
Bursa'da üretilen siyah incirin yüzde 80'inin ihraç edildiği bilgisini veren Ekim, şunları kaydetti:
'Geçen yıl siyah incirde bazı ilek sorunlarından dolayı yüzde 30'luk ürün kaybı yaşamıştık. Bu sene siyah incirde ürün kaybı olmayacak. Sağlıklı ileklerle çiftçiyi destekleyeceğiz. Araştırma enstitüleriyle çalışıyoruz. Oradan temin edilen ilekleri Bursa'ya getirip çiftçimizin bahçelerine asmasına yardımcı olacağız. Bu sayede incir ileklemede sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum. Bu soğuk hava şartlarının da incir dallarının bir kısmını vurduğunun duyumunu aldım fakat net bir şey yok. İlerleyen günlerde belli olacak.'
Ekim, Bursa'da don ve kırağı riskinin mayıs ayı başına kadar sürdüğünü sözlerine ekledi.