Bütçe verilerinin ortaya koyduğu gerçek: kayda değer tasarruf yok

TEPAV'ın bültenine göre, Merkezi Yönetim Bütçesi 747 milyar TL açık verdi ve tasarruf tedbirleri bütçe harcamalarında kayda değer bir azalmaya yol açmadı.

Türkiye Ekonomik Politikalar Araştırma Vakfı (TEPAV), Merkezi Yönetim Bütçesi (MYB) ve tasarruf tedbirleri üzerine yaptığı değerlendirmeyi içeren Bütçe İzleme Bülteni'nin üçüncü sayısını yayımladı.

Mille Gazete'nin haberine göre, 2024 yılının ilk yarısına ait veriler ışığında yapılan analizde, MYB'nin 747 milyar TL açık verdiği ortaya kondu. Alınan harcama tedbirlerine ve vergi düzenlemelerine rağmen, yılsonunda MYB'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 6,2'si oranında açık verebileceğine dikkat çekildi.

Yayımlanan bültende, Temmuz ayında yasalaşan Birinci Vergi Paketi kapsamında yapılan değişikliklerin 2024 yılı için mali etkisinin sınırlı olduğu belirtildi. Ayrıca, Mayıs ayında açıklanan tasarruf ve verimlilik paketi kapsamında yer alan tedbirlerin bütçe harcamalarını kayda değer şekilde sınırlamadığı vurgulandı.

İç borçlanma konusuna da değinilen bültende, 2023 yılının aynı döneminde 469 milyar TL olan iç borçlanmanın 2024 yılında yüzde 133,6 oranında artış göstererek 1,1 trilyon TL'ye ulaştığı ifade edildi. 174 milyar TL'lik yüksek kasa-banka kullanımına rağmen iç borçlanma miktarının daha da artmasının önüne geçilmesinin sağlandığı, ancak 2023'ten devreden emanetler nedeniyle borçlanmanın baskı altında olduğu bildirildi.

memur5.com

Bakmadan Geçme