Çalışanlar ve işverenler dikkat: Sahte sigortalılık ve sahte iş yeri takip sistemi devrede
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, sosyal güvenlikte suistimalleri önlemek amacıyla 'Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu' projesini hayata geçirdiklerini duyurdu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, sosyal güvenlikte suistimalleri önleyerek, çalışanların sosyal güvenlik haklarını korumayı, haksız kazanç sağlamak isteyen iş yerlerini cezalandıracaklarını ifade etti.
Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yerine Ağır Yaptırımlar
Sahte sigorta ve sahte iş yeri girişimlerine karşı getirilen yeni düzenlemeler kapsamında, bu tür faaliyetlerde bulunanları hem parasal hem de cezai yaptırımlar bekliyor. Bakan Işıkhan, sahte sigortalılık ve sahte iş yerleri tuzağına düşenleri ağır yaptırımların beklediğini belirtti. Eşe dosta iş yerinde çalışmadığı halde sigorta yapanlar ile sahte iş yeri girişiminde bulunanlar ciddi yaptırımlarla karşılaşacak.
Faiziyle Geri Alınıyor
A haber'de yer alan habere göre; sahte sigortalı tespiti halinde, sahte olduğu tespit edilen hizmetler ve bağlanan aylıklar iptal edilirken, ödenmiş olan maaş ve diğer parasal değerler faiziyle geri alınıyor. İlgililer hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunularak yargı süreci başlatılıyor.
Sahte işleri ve sahte sigortalı bildirimi yapan işveren ve meslek mensuplarının iş yeri tescil kaydı, e-sigorta şifresi ve iş yeri sicil numarası iptal ediliyor.
Sahte Sigortalılık Nedir?
Sahte sigortalılık, bir kişinin iş yerinde hizmet sözleşmesine tabi olarak çalışmadığı, sigortalı sayılmayı gerektirecek bir statüsü veya sıfatı olmadığı halde, yalnızca kayıt ve belge üstünde sigortalı gösterilme işlemi olarak tanımlanıyor. Özellikle hamile kadınların sigortalı gösterilmesi yaygın bir suistimal yöntemi olarak öne çıkıyor.
Sahte İş Yeri Nedir?
Sahte iş yeri, gerçekte var olmadığı halde kurulmuş, resmi olarak faaliyete ve sigortalı çalıştırılmaya başlanmış gibi Kuruma iş yeri bildirgesi verilen ve iş yeri tescili yapılan yerlerdir. Gerçek bir iş yerinin faaliyette bulunup kapanması veya devredilmesi durumunda, SGK'ya gerekli bildirimler yapılmazsa bu iş yeri de sahte iş yeri olarak adlandırılabiliyor.
Sahte Sigortalılığa ve İş Yerine Uygulanan Yaptırımlar
Sahte sigortalılığın tespiti halinde, iptal edilen hizmetler ve bağlanmış aylıklar faiziyle geri alınıyor. Yersiz ödenen sağlık giderleri, geçici iş göremezlik ödenekleri gibi ödemeler de kanuni faiziyle birlikte tahsil ediliyor. Sahte sigortalı bildirimlerinde sorumluluğu tespit edilen meslek mensupları da işverenle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutuluyor. Sahte iş yerinin tescil kaydı, e-sigorta şifresi ve iş yeri sicil numarası iptal ediliyor. Yersiz yararlanılan teşvik ve destekler, gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte geri alınıyor.
Tespit ve Denetim
Sahte iş yeri olma potansiyeli yüksek olan iş yerleri için SGK denetim memurları sahte sigortalılığın tespitini yapıyor. Bu sayede suistimallerin önüne geçilerek, sosyal güvenlik sisteminin adil ve etkin işlemesi sağlanıyor.
Bakan Işıkhan, bu kararlı mücadeleyle çalışanların sosyal güvenlik haklarını koruma altına aldıklarını ve art niyetli kişilerin haksız kazanç sağlamalarını engellediklerini vurguladı.