Çalışma hayatı TBMM'nin öncelikli gündemi olmalı: 2 milyon memurun mağduriyeti giderilmeli
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sosyal medya hesabından toplu sözleşme hükümlerine yönelik önemli bir paylaşımda bulundu. Yalçın, toplu sözleşme hakkını 2010 Anayasa Referandumunda elde ettiklerini ve bu hakkın masada alınan kararların masanın dışında da onaylanmaması ilkesiyle kazanıldığını vurguladı.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sosyal medya hesabından toplu sözleşme hükümlerine yönelik önemli bir paylaşımda bulundu. Yalçın, toplu sözleşme hakkını 2010 Anayasa Referandumunda elde ettiklerini ve bu hakkın masada alınan kararların masanın dışında da onaylanmaması ilkesiyle kazanıldığını vurguladı. Ancak, Yalçın'a göre günümüzde, toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmasının bazı bürokratlar tarafından engellendiği görülüyor.
Koruyucu giyim kazanımının 10 yılı aşkın bir süredir uygulandığını belirten Yalçın, bu uygulamanın usul ve esaslarının ilgili kurum ve yetkili sendikaya bırakılmasına rağmen, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu konuya müdahil olarak koruyucu giyimin engellenmesine izin verdiğini ifade etti. Yalçın, Türkiye'nin onayladığı ve imzaladığı uluslararası sözleşmeler ile ilgili kanunların bu konuda net olduğunu ve başka bir yorumun kabul edilemez olduğunu belirtti.
Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin dayanağı iptal ettiği Toplu Sözleşme İkramiyesi konusunda da açıklamalarda bulunan Yalçın, bu konuda acilen düzenleme yapılması gerektiğini ve kamu görevlilerinin mağduriyetinin giderilmesi için 345 ₺'lik geriye dönük kayıplarının engellenmesi gerektiğini belirtti. Toplu Sözleşme metninde halen varlığını koruyan toplu sözleşme ikramiyesi ödemesinin yapılması gerektiğini ve bu konuda mağduriyet oluşturulmak istenen zemine fırsat verilmemesi gerektiğini vurguladı.
Yalçın, TBMM'nin çalışma hayatına yönelik düzenlemeleri öncelikli olarak ele alması ve 2 milyondan fazla kamu görevlisinin mağduriyetini engellemesi gerektiğini belirtti.