Cevdet Yılmaz: Sosyal güvenlik sistemi değişmeyecek, tamamlayıcı adımlar yolda
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal güvenlik sisteminde köklü bir değişiklik olmayacağını, tamamlayıcı adımlar atılacağını vurguladı. Yılmaz, 'İkame edici değil, tamamlayıcı adımlar atacağız' açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal güvenlik sisteminde köklü bir değişiklik olmayacağını, tamamlayıcı adımlar atılacağını vurguladı. Yılmaz, "İkame edici değil, tamamlayıcı adımlar atacağız" dedi.
Sosyal Güvenlik ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)
Yılmaz, emeklilik sisteminin değişeceğine dair spekülasyonlara cevap vererek, mevcut sosyal güvenlik yapısının korunacağını belirtti. "Sosyal güvenlik sistemimizin topluma yaygınlaştırılması büyük bir başarıdır. Kamu katkısı devam edecek, ancak bu yapıya tamamlayıcı unsurlar eklemeyi planlıyoruz. Bireysel Emeklilik Sistemi'ni (BES) bu amaçla geliştirdik. BES, mevcut sistemin yerine geçecek bir yapı değil, sadece bir tamamlayıcıdır," şeklinde konuştu.
Tasarruflar ve Ekonomiye Etkileri
Cari açığın azaltılması ve yatırımların sağlıklı kaynaklarla finanse edilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, bu amaçla iç tasarruf oranlarının artırılmasının önemine dikkat çekti. BES gibi tasarruf sistemlerinin bu hedef doğrultusunda daha da güçlendirilmesi planlanıyor.
Emekli Maaşları ve Zam Politikası
Emekli maaşlarına dair açıklamalarda bulunan Yılmaz, Türkiye'de 16 milyondan fazla emekli olduğunu belirterek, bütçe imkanları zorlanarak emeklilerin desteklendiğini söyledi. 2025 yılının Ocak ve Temmuz aylarında enflasyon oranlarına göre yeni zamların yapılacağını duyurdu. 2024 yılı içinse enflasyonun %41,5 seviyelerinde olmasının beklendiğini hatırlattı ve bu yıl emeklilere enflasyon oranının iki katı kadar zam yapıldığını belirtti. Ayrıca, bayram ikramiyelerinin de artırıldığına dikkat çekerek, sosyal imkanların genişletileceğini vurguladı.
Üretim Üzerinden Büyüme Hedefi
Yılmaz, ekonomide üretim odaklı büyüme modelini benimsediklerini belirtti. "Tüketim üzerinden büyüme yerine, üretim üzerinden büyüme hedefliyoruz. Bu, dezenflasyon politikasına da katkı sağlayacak," dedi.
Tarım ve Gıda Fiyatları
Tarımı stratejik bir sektör olarak gördüklerini söyleyen Yılmaz, Ağustos ayındaki gıda fiyatlarındaki gerilemenin sosyal refah açısından olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti. Tarımda üretim artışı yaşandığını ve bunun fiyatlara olumlu yansıdığını kaydetti.
Faiz Politikası
Dünyadaki merkez bankalarının faiz indirme beklentilerine değinen Yılmaz, bu gelişmenin Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkeler için olumlu olacağını dile getirdi. Yılmaz, "Merkez Bankası, enflasyon ve beklentilere göre bağımsız bir şekilde karar verecektir, ancak biz siyasi olarak faizleri düşürmek istiyoruz," dedi.
Deprem Bölgesine Ayrılan Kaynaklar
Deprem bölgesine iki yıl içinde 2,5 trilyon TL kaynak aktarıldığını söyleyen Yılmaz, bu harcamaların geçici olduğunu ve 2025'ten itibaren azalacağını belirtti. Deprem sonrası yapılan harcamaların yatırım niteliğinde olduğunu vurgulayarak, bu kaynakların ülkeyi geleceğe daha dirençli hale getireceğini ifade etti.