Çok çalışıp fazla mesai yapıyoruz

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün raporuna göre, Türkiye, haftalık çalışma saatlerinin en uzun olduğu dördüncü ülke konumunda.

Türkiye'deki ücretli kesim, artan enflasyon, düşük ücretler ve yüksek vergi yükü gibi sorunlarla mücadele ederken, bir diğer önemli sorunları da uzun çalışma saatleri.

Sözcü gazetesinden Tolga Uğur, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) raporundaki verileri haberleştirdi.

Rapora göre Türkiye, haftalık çalışma saatlerinin en uzun olduğu dördüncü ülke konumunda. Özellikle Avrupa ülkelerine kıyasla, Türkiye'deki çalışma saatleri oldukça uzun. Haftalık çalışma saatlerinin komşu Yunanistan'da 39.7 saat, ABD'de 38 saat, Almanya'da 34.7 saat ve Hollanda'da 31.6 saat olduğu tahmin ediliyor.

2023 yılında Avrupa Birliği çalışanlarının yüzde 7.1'i haftada 49 saat ve üzerinde çalışırken, Türkiye'de bu oran neredeyse 4'e katlanarak yüzde 27.2'ye ulaşıyor. Bu da Türkiye'deki her dört çalışandan birinin uzun mesai yapmak zorunda olduğu anlamına geliyor. İzlanda ve Yunanistan gibi ülkelerde de benzer şekilde uzun mesai yapma oranları yüksek.

İşçilerin en büyük sorunlarından biri, ekonomi yönetiminin enflasyonu düşürmek için ücretli kesime ağır bir yük getirmesi. Bu ekonomik program, düşük ve orta gelir grubundaki vatandaşların kemer sıkmasına dayanıyor. Ancak sendikalar ve meslek örgütleri, bu "acı reçeteye hayır" diyerek ekonomik programı eleştiriyorlar.

memur5.com

Bakmadan Geçme