Demokratik ve sivil anayasa için TBMM'de yeni dönem

TBMM'de yeni yasama yılıyla birlikte toplumun katılımıyla demokratik ve sivil bir anayasa için çalışmalar başlatılması hedefleniyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 1 Ekim'de başlayacak yeni yasama yılıyla birlikte demokratik ve sivil bir anayasa için çalışmalara başlayacak.

Sabah gazetesinden Zübeyde Yalçın'ın haberine göre, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve AK Parti, muhalefetin tutumuna rağmen, "toplumun birlikte anayasaya hazırlayacağı" bir model geliştirmeyi planlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yasama yılına ilişkin yaptığı açıklamada, "28'inci Dönemin yeni ve sivil anayasa yapması millete karşı ödevidir. Meclis'in bu vazifesini yerine getirebilmesi için elimizden geleni yapacağız" dedi. Kabine ve AK Parti'den de anayasa değişiklikleri konusunda güçlü mesajlar verildi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, geçen aylarda siyasi partilerin genel başkanları ile görüşerek anayasa değişiklik sürecini başlattı. Partilerden öneri almak amacıyla bir çağrı yaptı, ancak bu çağrıya yanıt alamadı.

Yeni anayasa süreci kapsamında, TBMM ve AK Parti, "toplumun içinde olduğu" bir model geliştirmeyi hedefliyor. Ekim ayında siyasi partilerden, STK'lara, üniversitelerden meslek kuruluşlarına kadar toplumun tüm kesimlerine anayasa değişiklik önerilerini hazırlayıp TBMM'ye göndermeleri çağrısında bulunulacak. Öneriler bir havuzda toplanacak ve bu süreç için 6 ay ile 1 yıl arasında bir süre verilmesi planlanıyor. Süre sonunda TBMM, partilere önerileri değerlendirmesi için bir komisyon kurulmasını talep edecek. Partiler bu önerilere olumlu yaklaşmazsa, teknik bir heyetin önerileri birleştirmesi üzerinde de durulacak.

memur5.com

Bakmadan Geçme