Devlet opera ve balesi genel müdürlüğü 175 sözleşmeli sanatçı alacak

Türkiye genelinde altı farklı ilde bulunan müdürlüklerinde görevlendirilmek üzere toplam 175 sözleşmeli sanatçı istihdam edilecek.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü (DOBGM), Türkiye genelinde altı farklı ilde bulunan müdürlüklerinde görevlendirilmek üzere toplam 175 sözleşmeli sanatçı alacak. Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre, Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya ve Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri için solist sanatçı, koro sanatçısı, orkestra sanatçısı ve sahne arkası teknik personel kadrolarına personel istihdam edilecek.

166 yerli ve 9 yabancı sanatçı

İlan kapsamında, 166 yerli ve 9 yabancı uyruklu sözleşmeli sanatçı alınacak. Yabancı uyruklu personeller yalnızca solist sanatçı ve sanatçı pozisyonlarında görev yapacak. İstihdam edilen sanatçılar, 31 Aralık 2024 tarihine kadar çalışacak olup, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi uyarınca sözleşmeli personel olarak görev yapacaklar. Personel alımı, Bakanlar Kurulu'nun Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar çerçevesinde gerçekleştirilecek.

Pozisyonlar ve başvuru şartları

Personel alımı yapılacak pozisyonlar arasında solist sanatçı, koro sanatçısı, orkestra sanatçısı ve sahne arkası teknik personel bulunuyor. İlan edilen branşlar arasında soprano, tenor, bas, trompet, flüt, piyano gibi birçok farklı enstrüman ve sanat dalı yer alıyor. Ayrıca sahne üstü ve sahne gerisinde görev yapacak pozisyonlar arasında sahne makinisti, ışık uzmanı, kondüvit, heykeltıraş, sahne kunduracısı gibi teknik roller de bulunuyor.

Branşlara göre dağılım

Her ildeki Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri için alınacak personel sayısı ve branşlar şu şekilde belirlendi:

- Ankara:Toplam 27 sözleşmeli personel. 23 sanatçı, 4 sahne arkası teknik personel alınacak.
- İstanbul:Toplam 28 sözleşmeli personel. 24 sanatçı, 4 teknik personel istihdam edilecek.
- İzmir:Toplam 26 sözleşmeli personel. 22 sanatçı, 4 teknik personel alınacak.
- Mersin:Toplam 28 sözleşmeli personel. 24 sanatçı, 4 teknik personel istihdam edilecek.
- Antalya:Toplam 27 sözleşmeli personel. 22 sanatçı, 5 teknik personel alınacak.
- Samsun:Toplam 30 sözleşmeli personel. 26 sanatçı, 4 teknik personel alınacak.

Toplamda, 175 sözleşmeli personelin alımı gerçekleştirilecek.

İl

Toplam Personel

Sanatçı Sayısı

Teknik Personel Sayısı

Ankara

27

23

4

İstanbul

28

24

4

İzmir

26

22

4

Mersin

28

24

4

Antalya

27

22

5

Samsun

30

26

4

Genel başvuru şartları

Başvuru yapacak adayların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesinde yer alan genel şartları taşımaları gerekiyor. Bu şartlar arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, kamu haklarından mahrum bulunmamak, askerlikle ilişiği bulunmamak ve güvenlik soruşturmasından olumlu sonuç almak gibi maddeler yer alıyor.

Özel başvuru şartları

Adayların başvurdukları pozisyona göre özel şartları da yerine getirmesi gerekiyor. Koro ve orkestra sanatçısı pozisyonları için başvuran adayların, müzik ve sahne sanatları alanında yükseköğrenim veren fakültelerden veya konservatuvarlardan en az lisans düzeyinde mezun olmaları gerekiyor. Ayrıca, bu pozisyonlar için yapılacak dinleti, uygulama ve değerlendirme sınavlarında başarılı olmak şartı aranıyor.

Bale sanatçısı pozisyonuna başvuran adaylar ise, müzik ve sahne sanatları eğitimi veren fakültelerin bale bölümlerinden veya modern dans ve klasik bale bölümlerinden en az lise düzeyinde mezun olmalılar. Başarılı olabilmek için yapılacak uygulama sınavında yeterlilik göstermek de bir diğer başvuru kriteri.

Başvurular sınavla yapılacak

Başvurular sınavla yapılacak olup, adaylar enstrümanlarıyla birlikte sınava girmek zorundalar. Vurmalı çalgılar dışındaki enstrümanlar için adayların kendi enstrümanlarını getirmesi zorunluluğu bulunuyor. Ayrıca, sınava girecek adayların yanlarında kendi müzikal eşlikçileriyle birlikte gelmeleri şart.

Branşlar ve kadro dağılımı

Her bir ilde alınacak pozisyonlara göre branş dağılımları şu şekilde:

- Ankara DOB:Koro sanatçıları (Soprano, Alto-Mezzo Soprano, Tenor, Bas), orkestra sanatçıları (Vurmalı sazlar, Kontrabas, Trompet, Flüt, Piyanist), bale sanatçıları (Klasik Bale, Modern Dans), sahne personelleri (Kondüvit, Realizatör, Heykeltraş, Sahne Kunduracısı).

- İstanbul DOB:Orkestra sanatçıları (Obua, Keman, Fagot, Klarnet, Trombon, Trompet, Arp, Piyano, Tuba), koro sanatçıları (Bariton, Alto-Mezzo Soprano, Tenor), bale sanatçıları (Klasik Bale, Modern Dans), sahne personelleri (Sahne Makinisti, Sahne Demircisi, Işık Uzmanı).

- İzmir DOB:Orkestra sanatçıları (Keman, Flüt, Korno, Trombon, Vurmalı Çalgılar, Arp, Piyanist), koro sanatçıları (Tenor, Alto-Mezzo Soprano, Bariton), bale sanatçıları (Klasik Bale), sahne personelleri (Sahne Makinisti, Sahne Kunduracısı).

- Mersin DOB:Orkestra sanatçıları (Keman, Obua, Flüt, Trompet, Klarnet, Viyolonsel, Arp, Fagot, Kontrabas), koro sanatçıları (Tenor, Soprano, Bariton, Alto-Mezzo Soprano), bale sanatçıları (Klasik Bale), sahne personelleri (Işık Uzmanı, Sesçi, Kondüvit).

- Antalya DOB:Orkestra sanatçıları (Keman, Çello, Flüt, Klarnet, Arp, Trombon, Vurmalı Çalgılar), koro sanatçıları (Soprano, Bas, Alto-Mezzo Soprano), bale sanatçıları (Klasik Bale), sahne personelleri (Sahne Makinisti, Işık Uzmanı, Bezlemeci).

- Samsun DOB:Orkestra sanatçıları (Keman, Flüt, Kontrabas, Vurmalı Çalgılar, Viyola, Piyano, Klarnet), koro sanatçıları (Bas, Tenor, Bariton, Alto-Mezzo Soprano, Soprano), bale sanatçıları (Klasik Bale), sahne personelleri (Suflör, Makyajcı, Sesçi, Şapka Çiçekçi).

Son başvuru tarihi ve süreç

Başvuru süreci, ilanın yayımlandığı tarihten itibaren başlarken, adaylar sınav takvimi ve başvuru koşulları hakkında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinden detaylı bilgi alabilecek.

memur5.com

Bakmadan Geçme