Dijital vatandaşlık, siber zorbalık, teknoloji bağımlılığı yeni müfredatta

Güncellenmiş müfredatta 'dijital vatandaşlık', 'siber zorbalık', 'teknoloji bağımlılığı', 'Kovid-19 salgını' ve 'afetler' gibi konular da yer alıyor.

Millî Eğitim Bakanlığının (MEB) Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adı ile hazırlayarak görüşe sonduğu yeni müfredatla temel eğitim sosyal bilgiler alanına önemli başlıklar ekleniyor.

Güncellenmiş müfredatta "dijital vatandaşlık", "siber zorbalık", "teknoloji bağımlılığı", "Kovid-19 salgını" ve "afetler" gibi konular da yer alıyor.

Yeni müfredatta, 21. yüzyıl becerileriyle güçlü ilişkilere sahip 17 alan becerisi belirlendi. Bunlar arasında "zamanı algılama ve kronolojik düşünme", "kanıta dayalı sorgulama ve araştırma", "sosyal katılım", "girişimcilik" gibi beceriler yer alıyor. Müfredatın geliştirilme sürecinde, öğrencilerin ihtiyaç duyabilecekleri bilgilerin uygun zihinsel becerilerle bütünleştirildiği ve öğrenme hedeflerinin belirlendiği belirtildi.

Öğrencilere toplumsal konularda ihtiyaç duydukları becerileri kazandırmak amacıyla, sosyal bilimlerin bakış açısı ve disiplinler arası bir anlayışla beceri örgüsü temelli bir öğretim programı modeline uygun şekilde tasarlandığı ifade edildi.

Yeni programda, teknoloji ve sosyal bilimler teması önemli bir yer tutuyor. Ulaşım ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin kültürel etkileşimdeki rolü, dijitalleşmenin vatandaşlık haklarına etkisi gibi konular üzerinde durulacak.

Müfredatta ayrıca "hayatımızdaki ekonomi" teması yerine öğrencilerin ürünün üretim, dağıtım ve tüketim süreçlerini sebep sonuç bağlamında incelemesinin önemli olduğu düşüncesiyle "hayatımızdaki ekonomi" temasına yer verildi.

Osmanlı Devleti'nin politikalarından Türk kültürünün geniş coğrafyasına, millî bilince ve vatan sevgisine kadar geniş bir yelpazede konular müfredata dahil edildi. Ayrıca, Türkiye'nin deniz yetki alanlarından küreselleşmenin etkilerine kadar pek çok konuya değinildi.

Dijital vatandaşlık ve teknoloji bağımlılığı gibi çağın gereksinimlerine odaklanan müfredat, öğrencilerin teknolojiyi bilinçli ve güvenli bir şekilde kullanmalarını teşvik ederken, sağlıklı yaşam değerlerine de vurgu yapıyor. Öğrencilere, dijitalleşmenin olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendirme fırsatı sunulurken, münazara tekniğiyle farklı perspektifler sunulacak.

Bu kapsamlı müfredatın, öğrencilerin çağın gereksinimlerine uygun şekilde yetişmelerine ve toplumsal sorumluluklarını anlamalarına katkı sağlaması bekleniyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme