E-ticaret firmalarına vergi toplama yetkisi verildi: 300 bin tedarikçiden vergi toplanacak
Türkiye, e-ticaret platformlarına 300 bin tedarikçiden vergi toplama yetkisi vererek vergi kayıplarının önüne geçmeyi hedefliyor.
Hükümet, vergi kayıplarının önüne geçmek ve kayıtdışılığı azaltmak amacıyla önemli bir adım attı.
Sabah gazetesinden Önder Yılmaz'ın haberine gövre, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen Gelir Vergisi Teklifi ile e-ticaret platformlarına vergi toplama yetkisi verildi. Bu düzenleme kapsamında, Hepsiburada, Trendyol gibi e-ticaret platformları, kendilerine mal ve ürün sağlayan 300 bin tedarikçiden "ön tedarik" yöntemiyle vergi toplayacak.
Vergi Toplama Yetkisi ile Kayıtdışılığı Azaltma Çabası
Teklife göre, aracı hizmet sağlayıcıları ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcıları, e-ticaret aracılığıyla gerçekleştirilen mal satışları ve hizmet alımları üzerinden vergi tevkifatı yapacak. Mevcut yasada inşaat ve onarım işlerinde uygulanan yüzde 5 oranındaki tevkifatın, e-ticaret tedarik firmalarına da uygulanması bekleniyor. AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, e-ticaret platformlarının tedarikçileri üzerinden vergi tevkifatı yapacaklarını belirterek, "Bu firmalar, ürünlerin vergilendirilmesinde tevkifat yapmakla mükellef olacak" dedi.
Ön Vergileme ve Hedefler
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, e-ticaret platformlarının büyük hacimli tedarikçileri olduğunu vurgulayarak, "Bu platformlarda ön vergileme yapılacak. Bu nihai bir vergi değil; yıllara sari inşaat işlerinde olduğu gibi bir düzenleme" şeklinde konuştu. Bayrakdar, düzenlemenin 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe gireceğini ve ön vergileme oranını Cumhurbaşkanı'nın belirleyeceğini ifade etti.
E-ticaret Hacmi 2024'te 3.4 Trilyon TL'ye Ulaşacak
Ticaret Bakanlığı'nın "Türkiye'de E-Ticaretin Görünümü Raporu"na göre, Türkiye'nin 2023 yılı e-ticaret hacmi 1.85 trilyon TL olarak gerçekleşti. 2024 yılı için e-ticaret hacminin 3.4 trilyon TL'ye çıkması ve işlem sayısının 6.67 milyar adede ulaşması bekleniyor. E-ticaret hacminin genel ticaret hacmine oranı 2019 yılında yüzde 10.1 iken, 2023 yılında yüzde 20.3'e yükseldi. En büyük payı alan sektörler ise beyaz eşya ve küçük ev aletleri, elektronik ile giyim, ayakkabı ve aksesuarlar olarak sıralandı.