Ekonomi büyüdü, vatandaş küçüldü

Türkiye ekonomisi 2024 ilk çeyrekte yüzde 5.7 büyürken vatandaş küçüldü. Zira yoksulluk sınırı 60 bin liranın üzerine çıktı.

Türkiye ekonomisi 2024 ilk çeyrekte yüzde 5.7 büyürken vatandaş küçüldü. Zira yoksulluk sınırı 60 bin liranın üzerine çıktı.

TÜİK'in dün açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisi 2024 yılının ilk çeyreğinde yıllık bazda %5.7 büyüdü. Bu büyüme, bir önceki çeyreğe göre %2.4 olarak gerçekleşti.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisi 2024 yılının ilk çeyreğinde yıllık bazda %5.7 büyüdü. Bu büyüme, bir önceki çeyreğe göre %2.4 olarak gerçekleşti. 2023'ün son çeyreğinde yıllık büyüme %4, çeyreklik büyüme ise %1 olarak kaydedilmişti.

Türkiye ekonomisinin büyüdüğü açıklanırken milyonlarca vatandaş “küçüldü.” Çünkü önceki gün açıklanan Türk-İş verilerine göre, yoksulluk sınırı 60 bin TL'nin üzerine çıktı.

Yoksulluk diz boyu

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 18.969,22 TL'ye, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 61.788,99 TL'ye yükseldi.

Türk-İş'in çalışmasına göre, aynı ayda gıda fiyatları aylık %7,02 (Önceki %5,55), yıllık %83,06 (Önceki %74,88) arttı.

"TÜRK-İŞ hesaplamasında temel alınan ve doğrudan piyasadan çarşı-pazar-market dolaşılarak derlenen gıda ürünleri fiyatlardaki değişim, harcama gruplarına göre Mayıs 2024 itibariyle şu şekilde oldu:

Süt, yoğurt, peynir grubunda;

Sütün fiyatı sabit kaldı. Yoğurt ve peynir ürünlerinde artış gözlemlendi. Geçen ay 1 kilogram yoğurt fiyatı ortalama 54,36 TL iken bu ay %10.28 artışla 60.59 TL oldu. Peynir ise geçen ay 1 kilogram fiyatı 246,65 TL iken bu ay %4.42 artışla 258,06 TL olmuştur.

Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, ürünlerinin bulunduğu grupta;

Dana eti ve balık fiyatlarında bu ay değişiklik görülmedi ancak balık tezgâhlarında ağırlıklı kültür balıklarının bulunduğu tespit edildi. Hesaplamada -her zaman olduğu gibi- yaygın satılan balıklar esas alındı. Kuzu etinde %3.76 artış yaşandı ve kg fiyatı 762,41 TL'ye ulaşmış oldu. Geçen ay ihracatta yaşanan olumsuzluklar nedeniyle fiyatı gerileyen yumurtanın bu ay adet başına fiyatı 3,58 TL oldu. Tavuk kilogram fiyatlarında değişim olmadığı gözlemlendi.

Kuru baklagiller grubunda nohut, kuru fasulye ve yeşil mercimek fiyatları değişmedi. Kırmızı mercimekte ise geçen aya göre %5.73 artış oldu.

Taze sebze-meyve grubunda;

Yaz mevsiminin giderek etkisini göstermesiyle birlikte yaz meyvelerinin pazar tezgâhlarında çeşitliliği arttı. Bu nedenle bu ay meyve fiyatlarında %21'lik bir artış gözlemlendi. Meyve fiyatları mevsim şartları nedeniyle değişkenlik göstermektedir. Karpuz ve kavun fiyatlarının nispeten yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Kış aylarında en çok tercih edilen ve pazar tezgâhlarında yaygın olarak görülen portakal ve mandalinanın yavaş yavaş tezgâhlardan kalkmaya başladığı görülmektedir. Onların yerini kiraz, çilek, erik, yenidünya, dut, şeftali gibi yaz meyveleri almaya başlamıştır. Fiyatları nispeten yüksek olsa da havaların ısınmasıyla beraber önümüzdeki aylarda fiyatlarda gerileme yaşanması olağan olacaktır. Ancak hesaplamada her zaman olduğu gibi gıda harcaması içinde günlük kullanımı yaygın olan mevsim ürünleri esas alındı.

Sebze fiyatlarında ise %12.03 lük bir artış görüldü. Lahana, ıspanak gibi yeşil yapraklı mevsim sebzeleri ile karnabahar ve brokoli fiyatında mevsim şartları nedeniyle sayılı tezgâhta yer aldığı gözlemlendi. Nisan ayında 25 TL olan 1 kilogram patatesin fiyatı ise %11.11'lik düşüşle 22.50 lira oldu.

memur5.com

Bakmadan Geçme