Ekonomistler Merkez Bankası'nın eylülde faizi sabit tutmasını bekliyor

Ekonomistlerin çoğu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın eylül ayında politika faizini yüzde 50'de sabit bırakacağını öngörüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 19 Eylül 2024 Perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz kararını açıklayacak. Son olarak Mart 2024'te 25 baz puan artışla yüzde 50'ye çıkarılan politika faizi, son 5 toplantıda sabit tutuldu. Eylül ayı toplantısında da ekonomistler, bu politikanın devam edeceğini öngörüyor.

AA Finans tarafından yapılan beklenti anketine katılan 15 ekonomist, faiz oranının sabit kalacağını belirtti. Ekonomistlerin yıl sonu faiz beklentisi ise ortalama yüzde 46,65 seviyesinde. Reuters tarafından yapılan bir diğer ankette ise katılımcılar, kasım ayına kadar faiz oranının yüzde 50'de kalacağını tahmin ediyor.

Foreks'in gerçekleştirdiği ankete göre, 25 ekonomistin tamamı faizin sabit tutulacağını öngörüyor. Ancak ekonomistler, faiz indirim sürecinin kasım ayında başlayacağını ve ilk indirimin 250 baz puan olacağını düşünüyor. Öte yandan, TCMB'nin enflasyon görünümü ve sözlü yönlendirmeler doğrultusunda bu kararını değerlendireceği belirtiliyor.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi tahmini ortalama yüzde 47, enflasyon beklentisi ise yüzde 42,45 olarak belirlendi. İlk faiz indiriminin kasım ayında yapılması, 2025'e kadar sürecin devam etmesi bekleniyor.

memur5.com

Bakmadan Geçme